Koken Met Culinaire Arganolie

Waarom Valt Mijn Haar Toch Steeds Uit? Alles Over Haarverlies

Waarom Valt Mijn Haar Toch Steeds Uit? Alles Over Haarverlies
Waarom blijft je haar in de borstel hangen?

Ben jij aan het stressen over je haar dat dunner wordt en uitvalt? Dan is je kalmte bewaren het eerste wat je moet doen want stress zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van het dunner worden of verliezen van haar. Haarverlies kan erfelijk zijn of een gevolg van stress, te veel haarstyling of andere factoren.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet weten over haar en haarverlies.

Haarverlies

De gemiddelde hoofdhuid bevat ongeveer 100.000 haren en door allerlei oorzaken verliezen we er elke dag ongeveer 100. Niets om je zorgen over te maken, dit is normaal. Gemiddeld kan een haar wel 4,5 jaar blijven zitten. Daarna valt-ie uit en wordt in ongeveer 6 maanden vervangen door een nieuwe.

Factoren die Haarverlies Veroorzaken

 • Haarstyling

  Ons haar wassen, borstelen en föhnen is bijna een dagelijkse routine. Telkens als we dit doen vallen er een paar haren uit.

 • Ouder Worden

  Als we 30 worden, of soms zelfs eerder, beginnen we haar te verliezen. Zowel mannen als vrouwen, maar bij mannen gaat het vaak sneller.

 • Erfelijkheid

  Genen spelen een belangrijke rol bij haarverlies. Men denkt vaak ten onrechte dat mensen met erfelijk haarverlies grote hoeveelheden haar verliezen. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat het aantal haren dat bijgroeit niet voldoende is om alle uitgevallen haren te vervangen.

Erfelijkheid speelt ook een rol bij kaalheid. In het algemeen hebben mannen hier meer last van dan vrouwen. 1 op de 4 mannen van 30 is al kalend; op de leeftijd van 60 is 2 van de 3 mannen kalend of al kaal.

Ook hormonen spelen een rol bij erfelijke kaalheid. Het hormoon dat hieraan schuldig is is testosteron. Vrouwen met een hoger gehalte aan testosteron in hun lichaam verliezen meer haar of, om precies te zijn, hun haar groeit niet meer terug als ze ouder worden. Dat is de reden dat meer mannen dan vrouwen last hebben van patroon kaalheid.

Stress en Haarverlies

Het klopt dat stress kan leiden tot haarverlies. Zowel overmatige fysieke stress (zoals verwonding, ziekte of een operatie) als emotionele stress eist zijn tol van het haar. Er zijn twee soorten haarverlies als gevolg van stress.

 • Telogeen Effluvium

  Van deze twee soorten is dit de minst ernstige. Wat er bij telogeen effluvium gebeurt is dat een haar stopt met groeien en na 2 tot 3 maanden uitvalt. Het weer opnieuw groeien vindt vervolgens plaats binnen 6 tot 9 maanden.

 • Alopecia Areata

  Bij deze vorm van haarverlies vallen witte bloedlichaampjes de haarfollikels aan. Bij mensen met deze aandoening valt het haar in enkele weken in plekken uit (soms wel het hele hoofd en ook lichaamsbeharing). Het haar kan op natuurlijke wijze weer terugkomen maar soms is behandeling nodig.

Arganolie en Haarverlies

Als je last hebt van onnatuurlijk haarverlies zou je regelmatig Arganolie op je haar moeten gebruiken. Arganolie zit vol met essentiële voedingsstoffen die de haarwortels en poriën voeden en daardoor het haar versterken. Het versterkt ook de elasticiteit van haar en bevordert de haargroei.