Koken Met Culinaire Arganolie

Een o zo Malse Mechoui (Een Traditioneel Marokkaans Gerecht)

Een o zo Malse Mechoui (Een Traditioneel Marokkaans Gerecht)
Geniet van dit heerlijke Marokkaanse gerecht!

Mechoui is een authentiek Marokkaans gerecht. Traditioneel bereiden Marokkanen dit gerecht door lam aan het spit boven het vuur te roosteren in een gat in de grond. Marokkanen genieten van dit gerecht met zout en komijn als dip. Het is een gerecht dat vol van smaak is en erg lekker.

Als je wil leren hoe je mechoui moet maken, dan is geduld de eerste vereiste. Bij de traditionele manier van mechoui bereiden duurt het grillen van het lam 9 uur. De grilltijd hangt natuurlijk af van hoe dik je plakken vlees zijn. Het lam moet langzaam geroosterd worden zodat het vlees door en door gaar wordt. Zo gaar dat je het zonder moeite van het bot kunt afhalen.

Er is echter een snellere manier om mechoui te maken. En natuurlijk voegen we aan dit gerecht een beetje extra smaak toe. We besprenkelen de mechoui met Arganolie. De nootachtige smaak van deze olie maakt de mechoui zeker opwindender. Voor het geval je het nog niet wist, Arganolie komt uit Marokko. Arganolie wordt al vele jaren lang door Berbers gebruikt in de keuken, als medicijn en zelfs als cosmetisch huidverzorgingsproduct.

Ook in het Westen loopt men tegenwoordig warm voor Arganolie. Vooral de cosmetische wereld. Deze keer gaan we echter de culinaire Arganolie gebruiken om iets extra’s toe te voegen aan dit smakelijke Marokkaanse gerecht.

Wat Je Nodig Hebt

 • Lam – Neem een schouder of poot met bot. Je hebt de hele schouder of poot nodig.
 • Zachte Ongezouten boter – 4 eetlepels
 • Knoflook – 3-4 teentjes, geperst.
 • Zout – ongeveer 2 theelepels
 • Komijn – ongeveer 1 theelepel
 • Peper – ongeveer 1 theelepel
 • Geperste saffraandraadjes – een halve theelepel
 • Kurkuma – 1/4 theelepel
 • Olijfolie – 1 eetlepel
 • Arganolie – 1 eetlepel

De Mechoui bereiden

 1. Het eerste wat je moet doen is het overtollige vet van de poot (of schouder) van de lam afsnijden.
 2. Maak met een mes met een scherpe punt sneetjes in het vlees. Ongeveer 12 sneetjes.
 3. Vervolgens ga je de saus klaarmaken. Je hoeft daarvoor alleen maar alle ingrediënten met uitzondering van de Arganolie te mengen. Bedek het lam met dit mengsel. Vergeet vooral niet wat van het mengsel in de sneetjes te doen die je net gemaakt hebt.
 4. Om de kooktijd van de mechoui terug te brengen kun je het vlees eerst ongeveer 2 uur in een couscous pan stomen. En terwijl je daarop wacht kun je even rustig gaan zitten en misschien een fles wijn openmaken. Nog niet helemaal opdrinken. Twee glazen is voor nu wel genoeg.
 5. Als de 2 uur stoomtijd bijna om is, verwarm dan de oven voor tot 120 graden Celsius.
 6. Leg het vlees na het stomen in een braadpan, dek de braadpan af met aluminiumfolie en zet de pan in de oven. Rooster het vlees 2 uur lang of totdat het gaar is.
 7. Sprenkel wat Arganolie op het vlees voordat je de mechoui opdient.
 8. Zorg dat je zout en komijn als dip klaar hebt staan.