Arganolie Algemeen

Hoe ruikt arganolie? Alles over de geur en kleur

Vrouw die arganolie ruikt aan haar handen

Arganolie heeft de wereld veroverd. Steeds meer vrouwen (en mannen!) ontdekken het vloeibare goud uit Marokko. Dat is niet vreemd: de olie staat erom bekend huid en haren te hydrateren, verzorgen, versoepelen en verjongen. Maar hoe populairder arganolie wordt, hoe meer aanbieders van de olie en hoe meer kwaliteitsverschillen. Hoe weet je nu hoe échte arganolie hoort te ruiken en eruit hoort te zien? In dit artikel gaan we hierop in.

Het verschil tussen cosmetische en culinaire arganolie

Voordat we je vertellen over de geur en kleur van arganolie is het goed om te weten dat er twee varianten arganolie zijn: cosmetische en culinaire. En die twee verschillen van elkaar in zowel geur als uiterlijk. Is de arganolie die je in huis hebt helder goud-geel van kleur en ruikt hij subtiel? Dan is dit de arganolie voor je huid en haren. De variant voor in de keuken is donkerder geel van kleur en ruikt sterker naar noten.

Hoe hoort arganolie te ruiken?

Hoe groter het aanbod arganolie op de Nederlandse markt, hoe groter de verschillen in geur. Des te moeilijker is het om de échte arganolie te herkennen. Want waar moet je op letten?

Echte arganolie:

  • Ruikt subtiel naar noten. De culinaire variant ruikt iets sterker naar noten, omdat de noten van de arganvrucht vooraf worden geroosterd.
  • Ruikt niet overdreven sterk of zuur.
  • Ruikt niet geparfumeerd.
  • Heeft een geur die binnen een paar minuten vervliegt en niet lang blijft hangen.

De geur van arganolie voor het gezicht en arganolie voor in de keuken lijkt op elkaar, maar er zijn nuanceverschillen te herkennen. Zo ruikt de culinaire olie nét wat nootachtiger. Dit komt omdat de pitten van de arganvruchten voor het persen worden geroosterd. Deze geroosterde geur herken je goed. De cosmetische olie ruikt juist heel licht naar noten, heel subtiel. De geur hoort bovendien snel te vervliegen na het aanbrengen op de huid.

Ruikt je cosmetische arganolie heel sterk of geparfumeerd? Dan is de kans groot dat je een synthetische, neppe variant in handen hebt. Hoe beter de olie is gefilterd, hoe puurder en natuurlijker de geur. Het goed filteren van arganolie kost tijd en een investering in goede filtermachines. Olie met veel gruis is vaak één keer gefilterd, wat voor een sterke, onaangename geur kan zorgen. Wil je een heldere olie die lekker ruikt? Dan moet de olie minimaal twee keer gefilterd zijn.

Hoe hoort arganolie níet te ruiken?

Het kan voorkomen dat arganolie heel zurig ruikt. Hoogstwaarschijnlijk bevat de olie dan te veel vocht. Dit kan te maken hebben met het feit dat de noten eerst zijn geweekt in water voordat ze zijn gebroken. Ook kan het zijn dat deze olie uit een ‘vochtige’ regio komt. Arganolie afkomstig van kwalitatief slechte noten ruikt vaak ook zuur en onaangenaam. Stinkt de arganolie die je in huis hebt echt heel erg? Dan kan het zijn dat de argannoten waar de olie uit geperst is, zijn verteerd door geiten.

Soms komt het voor dat mensen de geur van arganolie verwarren met die van olijfolie. Dit heeft met een te hoog vochtgehalte te maken. Hoe je kunt testen of je met arganolie of olijfolie te maken hebt? Wacht even en ruik nogmaals aan de olie. De geur van arganolie vervliegt binnen enkele minuten. De geur van olijfolie blijft hangen.

Hoe ziet arganolie eruit?

De kleur van cosmetische arganolie is goud-geel en de olie hoort helder te zijn. Hoe helderder, hoe beter gefilterd en hoe beter de kwaliteit. Wie een flesje arganolie langere tijd laat staan, zal ontdekken dat er op de bodem een poederachtig gruis ontstaat. Schrik hier niet van. Het is juist een goed teken: het is hét bewijs dat je te maken hebt met echte, natuurlijke arganolie.

Het gruis – ook wel bezinksel genoemd – in arganolie wordt veroorzaakt door minder goed oplosbare elementen in de olie, zoals vitaminen, vetzuren en carotenoïden. Juist hierin schuilen veel verzorgende kwaliteiten.

De kleur van culinaire arganolie is donkerder, tegen het lichtbruine aan. Deze variant is bovendien iets troebeler dan arganolie voor huid en haren.

Verschillen in geur en kleur

Arganolie mag nooit stinken of heel zuur of geparfumeerd ruiken. Toch zijn er veel verschillen in geur en kleur te ontdekken. Dit komt omdat arganolie een natuurproduct is. De ene keer ruikt de olie wat sterker dan je gewend bent, of is de olie wat geler dan in het vorige flesje. Aan pure arganolie worden geen conserveringsmiddelen en andere kunstmatige toevoegingen toegevoegd. De olie is hierdoor beperkt houdbaar.

Ook reageert arganolie vanwege haar natuurlijke karakter sterk op temperatuurschommelingen en zonlicht. Bij lage temperaturen kan arganolie gaan stollen, wederom een teken dat je echte, pure arganolie in handen hebt. Wanneer het warmer wordt, wordt de olie weer vloeibaar en kun je het weer gebruiken. Arganolie kan het beste koel en droog bewaard worden. In de badkamer of een keukenkastje, bijvoorbeeld.

Ga voor kwaliteit

Wil je genieten van de geweldige voordelen van arganolie? Investeer dan in een flesje échte arganolie en laat de goedkope, synthetische varianten links liggen.