Arganolie en Empowerment van Berbervrouwen

Berbervrouwen Breken Argan Noten
Berbervrouwen raken steeds meer geëmancipeerd door Fair Trade Arganolie

Sinds eind jaren ’90 neemt de populariteit van Arganolie toe. Echter sinds de laatste paar jaren is Arganolie de wereld als een razende aan het veroveren. Even voor de duidelijkheid deze olie is niet nieuw, maar wordt al eeuwen gebruikt.

De kracht van Arganolie!

Arganolie staat bekend om zijn uitzonderlijke hoge concentratie antioxidanten, vitamine E en onverzadigde vetzuren. De cosmetische variant herstelt en beschermt de huid, voedt het haar en maakt nagels sterker. De culinaire variant wordt gebruikt om een unieke nootachtige smaak aan uiteenlopende gerechten te geven. Bovendien is uit onderzoeken gebleken dat Arganolie het cholesterolgehalte en bloeddruk helpt verlagen.

Berbervrouw Argan

De Berbervrouwen en de productie van Arganolie

Berbervrouwen staan bekend om hun kleurrijke kleding, sieraden en gezichtstatoeages. Minder bekend is het dat deze vrouwen deze delicate olie produceren en het zijn deze vrouwen die wij dankbaar moeten zijn voor het feit dat wij wereldwijd kunnen genieten van deze fijne olie. Zodra de vruchten rijp zijn vallen zij vanzelf op de grond. De vruchten worden verzameld door de vrouwen en per ezel naar het dorp gebracht. In het dorp worden de vruchten in de zon gelegd om te drogen. Zodra de vruchten uitgedroogd zijn dan begint het intensieve arbeidsproces voor de berbervrouwen.

Tot voor kort werd het gehele arbeidsproces door deze vrouwen nog geheel handmatig gedaan. Deze traditionele manier van het maken van Arganolie wordt al eeuwen lang van moeder op dochter doorgegeven. Deze manier is erg arbeidsintensief. Toch geven de Berber vrouwen de voorkeur aan deze manier van produceren, omdat deze de hoogste kwaliteit oplevert. Doordat de vraag naar Arganolie enorm is toegenomen is men voor het persen overgegaan op het gebruiken van persmachines. Het kraken van de Argannoten, het meest tijdsintensieve gedeelte, wordt echter nog steeds handmatig door de berbervrouwen gedaan. Ook deze met de machine geperste Arganolie is een koudgeperste olie (d.w.z. zonder gebruik van hitte of oplosmiddelen), waardoor de kwaliteit maximaal behouden blijft.

Achterstandpositie Berbervrouwen

Helaas verkeren veel vrouwen in deze wereld in een achterstandspositie en is Marokko daarin geen uitzondering. Alhoewel onderwijs in Marokko gratis is en verplicht tot op 15-jarige leeftijd, gaan veel kinderen en dan met name de meisjes op het platteland niet naar school. Het is de armoede die ervoor zorgt dat ouders hun dochters niet naar school sturen of voortijdig van school halen. Veel ouders sturen meisjes niet naar school omdat ze daarvan het nut niet inzien. Ze hebben voor hun dochters een huwelijk en kinderen in gedachten. Als gevolg hiervan wordt het aantal vrouwen in de landbouw gebieden dat kan lezen en schrijven geschat op slechts 10%.

Empowerment van de Berbervrouwen

De toegenomen vraag naar Arganolie en het nieuwe familierecht (Mudawanah) hebben een verandering in gang gezet. Met het democratiseringproject van de nieuwe koning Mohammed VI kwam de positie van vrouw in Marokko op de voorgrond te staan in de Marokkaanse politiek. De vrouwenrechten werden officieel erkend door de nieuwe en progressieve familiewet, die de koning in 2004 verwezenlijkte. Gesteund door de Marokkaanse overheid worden Berber vrouwen tegenwoordig massaal betrokken bij de productie en export van Arganolie. Zij werken hiervoor samen in coöperaties en door deze samenwerkingsverbanden hebben zij betaalde banen en bereiken ze een hogere maatschappelijke status.

Een van de belangrijkste drijvende kracht achter de coöperaties is Professor Zoubida Charrouf van de Faculté des Sciences van de Universiteit Mohammed V van Rabat. De coöperaties zorgen er ook voor dat men bewust wordt van het reële gevaar van uitsterven van de Arganbomen. Zo worden er actief bomen bijgeplant om continue aanvoer van olie te verzekeren en daarmee ook werk voor de Berber vrouwen.

Conclusie, Een betere levensstandaard

Vóór de toegenomen export van Arganolie en aanpassingen aan familierecht vormden vrouwen in Marokko een kwetsbare bevolkingsgroep. Ze gingen niet naar school en hadden geen werk. De positie van de Marokkaanse vrouw ging er een stuk op vooruit. Vrouwen die voor deze coöperaties werkten hadden voor het eerst in hun leven een betaalde baan. De vrouwen werden aangemoedigd om te studeren en een opleiding te volgen. Wat nog belangrijker is, deze vrouwen worden zich bewust van de kracht van een opleiding. Zij kunnen hun schoolgaande dochters stimuleren en hen helpen met hun huiswerk.

Deel dit artikel

Ben je ook een voorstander van vrouwenemancipatie? Help ons dit thema onder de aandacht te brengen. Deel deze pagina en help mee om de positie van de berbervrouwen te verbeteren!