Arganolie Algemeen

Reinig huid en haar met krachtige lava klei!

Heb je wel eens van Marokkaanse lava klei gehoord? Vrouwen uit het noorden van Afrika profiteren al eeuwen lang van deze krachtige klei. In het westen wint de klei steeds meer aan populariteit. En terecht! De klei heeft namelijk de gave om onzuiverheden en vuil uit je huid te trekken en een heerlijke zachte, gereinigde huid achter te laten. In dit artikel zullen we je alles uitleggen wat je moet weten over deze krachtige klei.

 • Wat is lava klei?
 • Wat zijn de voordelen van lava klei?
 • Hoe werkt lava klei?
 • Waar moet je opletten bij het gebruik?
 • En tot slot een heerlijk maskertje dat je zelf kunt maken!

Lees snel verder!

Wat is Marokkaanse lava klei?

Lava klei, ook wel bekend als rhassoul klei of ghassoul klei, is een klei die wordt gewonnen in het Atlas Gebergte in het oosten van Marokko. Het ontstaat als gevolg van geothermische processen en vulkanische activiteit. Je kunt de klei herkennen aan de z’n rood-bruine kleur.

De klei is bijzonder rijk aan mineralen, zoals silicium, ijzer, magnesium, kalium, natrium, lithium en spoorelementen. Al sinds het jaar 800 wordt het gebruikt door vrouwen in het noorden Afrika als zeep, reiniger, shampoo en huidverzorging.

Waarom moet je lava klei gebruiken?

Marokkaanse lava klei is multifunctioneel. Je kunt het gebruiken voor je huid, maar ook voor je haar. Overal waar je het gebruikt zul je de reinigende en voedende werking merken. Dit zijn de belangrijke voordelen van het gebruik van de klei:

Lava klei voor je huid

 • Absorbeert vuil

Door de negatieve elektromagnetische lading in de klei, absorbeert het vuil (dat een positieve lading heeft) zonder je huid te beschadigen. De klei bindt overtollig vet en vuil aan zich, terwijl het de natuurlijke beschermende laag van de huid in tact laat.

 • Hydrateert de huid

De klei voedt de huid en helpt het van vocht te voorzien. Als je last hebt van een schrale of schilferige huid, zul je merken dat deze door de klei tot rust komt.

 • Verwijdert dode huidcellen

De absorberende werking van de klei neemt ook de dode huidcellen mee. Je kunt bijvoorbeeld een scrub maken met klei, havermout en essentiële oliën.

 • Irriteert niet

Rhassoulklei is 100% natuurlijk en irriteert daardoor niet. Vooral voor mensen met een gevoelige huid, die slecht reageren op synthetische producten, kan deze multifunctionele klei daarom een uitkomst zijn.

 • Effectief tegen puistjes

Een masker van lava klei (op het einde van dit artikel vind je een DIY recept hiervoor!) doet wonderen bij een onzuivere huid. Door de reinigende werking trekt de klei verstopte poriën leeg. Een maskertje met klei verwijdert ook overtollig talg van de huid, zodat je een heerlijk schone en zachte huid krijgt!

Gezondheidsrisico’s van Haarbehandelingen

Lava klei voor je haar

 • Perfect alternatief voor shampoo

Lava klei is extreem reinigend en kan daarom ook heel goed gebruikt worden om je haar mee te wassen. In tegenstelling tot gewone shampoo, bevat de klei geen schadelijke stoffen die je haar en hoofdhuid beschadigen.
Let op: Heb je geverfd haar? Dan kan de klei de kleur van je haar aantasten, test daarom eerst het effect op een paar lokken.

 • Laat je haar glanzen

Maak een haarmasker door de klei met arganolie te mengen en je haar gaat direct weer glanzen. Tegelijkertijd boost het je volume!

Lava klei voor je handen en voeten

 • Verzorgd je handen en voeten

Je handen en voeten hebben het best zwaar te verduren en krijgen niet altijd de verzorging die ze verdienen. Door ze af en toe in te smeren met lava klei krijgen ze een boost van voedende mineralen.

 • Versterkt je nagels

De mineralen uit de klei versterken je nagels, waardoor je geen last meer hebt van barstjes en gescheurde nagels.

 • Vermindert vervelende geurtjes

Door bacteriën en schimmels die zich voeden met het zweet van je voeten, kunnen je voeten soms wat minder fris gaan ruiken. Lava klei bestrijdt de bacteriën en schimmels en zorgt zo dat je voeten weer heerlijk fris zijn!

Hoe Je Je Huid Eeuwig Jong Kunt Houden

Welke vitaminen en mineralen zitten er in Marokkaanse lava klei?

De krachtige werken van Marokkaanse lava klei komt door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen die erin zitten. Dit zijn de belangrijkste 3:

Siliciumdioxide

Rhassoulklei bestaat voor 58% uit siliciumdioxide. Deze stof zorgt ervoor dat je huid en haar gezond blijven. Tevens stimuleert het de collageenproductie van de huid. Dat is goed nieuws, want vanaf je 21ste (ja dan al) verlies je elk jaar 1% collageen en daarmee z’n elasticiteit.

Magnesium

25% van de klei is magnesium. Magnesium helpt bij het herstellen van schade aan je huid, daarnaast versterkt het de natuurlijke barrière. Ook werkt magnesium kalmerend bij irritaties.

IJzer

IJzer geeft je huid en je haar een gezonde glans!

Waar moet je opletten bij het gebruik van lava klei

Lava klei is 100% natuurlijk en heeft daardoor geen bijwerkingen, toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.

 • Als je (chemisch) geverfd haar hebt, kan klei de kleur aantasten.
 • Als je droog en kwetsbaar haar hebt, let dan op dat je de klei niet te lang laat intrekken. Hierdoor kan je haar namelijk breken. Door de klei niet helemaal op te laten drogen en je haar na het wassen te behandelen met arganolie, voorkom je dit.
 • Als je een droge huid hebt, gebruik de klei dan niet te vaak. De klei onttrekt talg aan je huid en met een droge huid heb je dat juist nodig.

Wat is arganolie

DIY lava klei masker

Dit heerlijk reinigende masker combineert de krachtige werking van lava klei met die van arganolie. Lava klei reinigt je huid en verwijdert vuil en overtollig talg. Arganolie voedt je huid en voorkomt ontstekingen. Deze combinatie doet puistjes en irritaties als sneeuw voor de zon verdwijnen, zonder dat je huid wordt uitgedroogd.

Ingrediënten en bereiding

 • Paar druppels arganolie
 • 2 eetlepel lava klei
 • 6 eetlepels rozenwater
 • 4 eetlepels gemalen havermout
 • 1/2 eetlepel gepureerde avocado

Meng alle ingrediënten tot ze een dikke, romige pasta vormen.

Gebruik

 1. Reinig altijd eerst je gezicht voor je het masker gebruikt.
 2. Droog je huid goed af.
 3. Breng het masker aan op je hele gezicht, maar laat het gebied rond je ogen en mond vrij.
 4. Laat het masker 10 tot 15 minuten intrekken.
 5. Spoel je gezicht schoon met lauwwarm water.
 6. Masseer direct daarna een paar druppels arganolie in.

Kende jij lava klei al? Of ga je nu direct naar de winkel rennen om een potje te halen? Wij zijn in ieder geval fan!

Laat je ons weten wat jij ervan vindt?

Schrijf een reactie