Koken Met Culinaire Arganolie

Gezonde Maaltijden voor de Feestdagen

Gezonde Maaltijden voor de Feestdagen
Plan alles van te voren zodat de dag zelf niet te stressvol is.

Feestdagen zoals Kerstmis is de ideale tijd om van lekker eten te genieten. Maar lekker eten wil nog niet per se zeggen dat het ook vol met calorieën moet zitten. Je kunt inderdaad maaltijden klaarmaken die tegelijk lekker en gezond zijn.

Je kunt de feestdagen gezond vieren door een paar simpele ideeën te volgen bij het klaarmaken van je feestmaaltijden. Probeer eens wat smakelijke alternatieven voor je ouderwetse favoriete recepten.

Gezonde Alternatieve Feestmaaltijden

Feestdagen zoals Kerstmis zijn erg op tradities gebaseerd. Het is maar één keer per jaar dat je gezin van de maaltijden kan genieten die tijdens deze dagen geserveerd worden. Eierpunch, fruitcake, ham en gebraden kalkoen zijn zomaar een paar vaste waarden op de eettafel. Sommige gerechten kun je gewoonweg niet laten staan, maar er zijn er ook een paar waarvoor gezonde alternatieven bestaan.

Neem bijvoorbeeld aardappelpuree. Normaalgesproken gebruik je hiervoor crème, boter en soms volvette zure room. Maar je zou ook puree van zoete aardappelen kunnen maken. Zoete aardappelen zitten vol met kalium, foliumzuur, vitamine C en Beta caroteen. Een gemiddelde portie bevat 160 calorieën en 3 gram vezels. Dit kan een fantastisch bijgerecht zijn dat zowel voedzaam als smakelijk is. Je kunt er voor de variatie ook nog gezonde extra’s bij doen zoals champignons of kappertjes.

Maak je maaltijd gezonder door simpelweg wat ingrediënten te vervangen.

Vervang de “zware” ingrediënten die je bij het bereiden van de maaltijden gebruikt. Maar wees creatief en offer smaak niet op om het “lichter” te maken. Kijk in je keukenkastje, misschien heb je daar zonder dat je het zelf weet al sommige gezonde ingrediënten in staan. En indien niet, maak dan een boodschappenlijstje zodat je ze de volgende keer bij het boodschappen doen niet vergeet.

Je Sladressing

Een goed voorbeeld hiervan is de traditionele sladressing die tal van ongezonde ingrediënten bevat. Salade behoort gezond te zijn vanwege al de groenten en fruit, maar wist je dat sladressings veel calorieën en extra vet toevoegen, om nog maar niet te spreken van suiker? Misschien denk je dat je goed zit met een vetvrije dressing. De meeste vetvrije dressings bevatten echter veel suiker en hebben nul voedingswaarde. Ze verhinderen bovendien dat het lichaam de carotenoïde anti-oxidanten van tomaten en bladgroenten op kan nemen.

Een betere keuze is om helemaal geen sladressing te gebruiken maar in plaats daarvan wat vers citroensap. Daarnaast kun je voor wat extra pit je salade besprenkelen met Arganolie. Het citroensap zit vol met Vitamine C, en de Arganolie is rijk aan anti-oxidanten, met name vitamine E, en enkele essentiële vetzuren. Het voegt ook een licht nootachtige smaak toe en verfrist daarmee de totale smaak van de salade.

Plan je gerechten van tevoren.

Het helpt enorm om je Kerstmaaltijd een beetje van tevoren te plannen. Behalve dat je in de winkel niet zo lang in de rij hoeft te staan, kun je zo ook de gerechten die je van plan bent klaar te maken beter uitbalanceren. Als je je favoriete vissoep als voorgerecht serveert, doe er dan voor een gezonde twist een paar druppeltjes Arganolie overheen.

Als je die overheerlijke kalkoen gaat braden, bestel die dan ruim van tevoren zodat je er een met mager vlees kunt uitzoeken. Of kies voor kalkoenfilets zonder vel zodat je minder verzadigd vet binnenkrijgt. Als je je menu bij de hand houdt kun je ook op zoek gaan naar die gezonde ingrediënten en deze in je andere maaltijden gebruiken.