Arganolie Algemeen

Samenstelling van Arganolie, Lees Het Hier!

Samenstelling van Arganolie, Lees Het Hier!
Waar bestaat dit vloeibare goud uit?

Vetten kunnen worden geclassificeerd in drie groepen: verzadigd, enkelvoudig-onverzadigd en meervoudig-onverzadigd. De oliën worden gemaakt van een mix van deze drie groepen maar één voert altijd de boventoon en bepaalt op die manier de classificatie.

Ter verduidelijking een voorbeeld: Olijfolie bevat 13,5% verzadigde vetten, 73,7% enkelvoudig onverzadigde vetten en 8,4% meervoudig onverzadigde vetten. Olijfolie wordt dan geclassificeerd in de enkelvoudig onverzadigde vetten groep.

Onverzadigde vetten

Enkelvoudig onverzadigde vetten verminderen bloedwaarden van LDL’s (oftewel slechte cholesterol) zonder de HDL’s (goede cholesterol) aan te tasten. Dit gebeurd alleen zolang ze gebruikt worden als vervanging van verzadigde vetten. Meervoudig onverzadigde vetten verminderen de bloedwaarden van zowel LDL’s als HDL’s. Hiervoor moeten ze wel onderdeel zijn van ons dagelijkse voeding, omdat ze de essentiële vetten linolium en alpha linolium aanleveren. Meervoudig onverzadigde vetten zijn belangrijk voor het lichaam omdat ze de membranen van de cel behouden en prostaglandinenes en leukotirenen aanmaken.

Welke vetten zitten in Arganolie

Arganolie bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetten met omega-6 vetten, maar geen omega-3 vetten. Argaan olie is rijk aan het essentiële vet, linolium vetten. Dit vet wordt in het lichaam omgezet in andere vetten die ervoor zorgen dat er series 1 prostaglandine worden geproduceerd. Ook zorgt het voor de productie van series 2 prostaglandine. Alpha linolium zuren en haar aftrekselen zorgen juist voor de productie van series 3 prostaglandine.

Prostaglandine werken mee in vele functies van het lichaam, zoals het immuunsysteem, het brandsysteem en de bloedstolling. Arachidonic zuur leidt tot de productie van serie 2 prostaglandines dat alfa – linoleenzuur en de daarvan afgeleide producten serie 3 prostaglandines.

Prostaglandine 1 (van linolium zuur) en 3 (van alpha linolium zuur) hebben op elkaar lijkende effecten op het lichaam. Dat zijn het stimuleren van de circulatie (vaso-dilatatie, vermindering bloedproppen…), het versterken van het lichaam’s natuurlijke afweersysteem en het afweren van infecties. Prostaglandine 2 hebben een tegengestelde werking die we juis willen verminderen. Een dieet vol van linolium zuur vermeerdert de productie van prostaglandine 1 en is op die manier heel gezond voor mensen met reumatische aandoeningen en cardio vasculaire problemen.

Olie rijk in meervoudig onverzadigde vetten hebben meer dan andere oliën een grotere neiging richting oxidatie en verzuring. Geoxideerde olie bevat vrije radicalen die zorgen voor schade aan de bloedvaten, kanker, voortijdig ouder worden van de cellen en weefsel. Argaan olie is rijk in meervoudig onverzadigde vetten maar bevat gelukkig ook grote hoeveelheden aan vitamine F. Deze vitamine is een zeer sterke antioxidant die vrije radicalen tegengaat en de vernietigende oxidatie neutraliseert.

Het negatieve aspect aan Arganolie is dat het geen alpha linolium vetten bevat. Deze essentiële vetten is net zo belangrijk als de anderen en moet onderdeel zijn van ons dagelijks dieet. Arganolie kan daarom niet de enige olie zijn de we gebruiken in de keuken. Het is daarom belangrijk om ook druivenpit- en sojabonen olie te gebruiken.