Arganolie Algemeen

Het Goede van Essentiële Vetzuren (Omega 3, 6 en 9)

Het Goede van Essentiële Vetzuren (Omega 3, 6 en 9)

Je hoort vaak de nummers 3, 6 en 9 van dokters, diëtisten, koks en op TV. Dat is dan Omega 3, 6 en 9. Omdat meer en meer mensen tegenwoordig bewust met hun gezondheid omgaan, zijn deze essentiële vetzuren steeds meer in de belangstelling komen te staan.

De EVZen (Essentiële VetZuren) Omega 3, Omega 6 en Omega 9 zijn cruciaal voor een goede gezondheid. Huid en haar hebben er baat bij, en zo ook het voortplantingssysteem, de bloedsomloop en de ademhaling. Deze essentiële vetzuren zijn ook erg goed voor de hersenen. Het menselijk lichaam kan de 2 essentiële voedingsstoffen Omega 3 en Omega 6 niet zelf aanmaken. Omega 3 en 6 kunnen we binnenkrijgen uit het voedsel dat we eten, terwijl het lichaam Omega 9 zelf kan aanmaken uit Omega 3 en 6. Simpel gezegd, Omega 3 plus Omega 6 is gelijk aan Omega 9. Hoe hebben we nu baat bij deze Essentiële VetZuren?

Het Goede van Omega 3

Het Omega 3 vetzuur helpt bij het verlagen van de triglyceriden in ons bloed. ALs je deze zin leest denk je misschien “triglyceriden wat?” Triglyceriden is vet dat wordt opgeslagen in het bloed en het lichaam van energie voorziet. Als je echter te veel triglyceriden in je bloed hebt loop je een groter risico op allerlei hartziektes. Omega 3 staat er ook om bekend dat het de opbouw van plak in de bloedvaten voorkomt.

Het Goede van Omega 6

Voor een gezond voortplantingssysteem en goede ontwikkeling van de hersenen heb je Omega 6 nodig. Omega 6 zit vol met linolzuur en komt vooral voor in plantaardige olie, zaden en noten. Een type olie dat vol zit met het goede van Omega 6 is Arganolie. Als je een kleine hoeveelheid van deze olie over je salades, gegrilde maaltijden en stoofpotten sprenkelt krijg je al een behoorlijke dosis Omega 6 binnen. Omega 6 bestrijdt ook effectief veroudering en droogheid van de huid. Dit is een van de redenen dat Arganolie behoorlijk populair is in de cosmetische wereld. De olie zit ook vol met andere voedingsstoffen waar de huid baat bij heeft zoals Vitamine E, Squaleen, fenolen en triterpenen.

Het Goede van Omega 9

Omega 9 verlaagt het cholesterol in het lichaam. Waarschijnlijk weet je wel dat te veel cholesterol kan leiden tot een beroerte, hartaanval, hoge bloeddruk en diverse serieuze hartziektes zoals atherosclerose. Omega 9 verbetert ook het immuunsysteem. Olijfolie en andere plantaardige oliën en ook noten zitten vol met Omega 9. Ook avocado’s zijn een goede bron van Omega 9. Zoals hiervoor al aangegeven kan het lichaam Omega 9 zelf aanmaken uit Omega 3 en Omega 6.

Met al het goede dat we van deze 3 essentiële vetzuren of EVZen kunnen krijgen is het niet zo raar dat zij een hot onderwerp zijn geworden in TV shows, bij gezondheidsadepten en zelfs in reclames. Je zou echt producten op je boodschappenlijstje moeten zetten die vol zitten met Omega 3, Omega 6 en Omega 9. Je lichaam heeft ontzettend veel baat bij deze vetzuren.