Arganolie Algemeen

Het Gaat Er Niet Alleen Om Wat Je Eet, Maar Ook Hoe!

Het Gaat Er Niet Alleen Om Wat Je Eet, Maar Ook Hoe!
Sla het ontbijt nooit over!

De meeste mensen denken dat je goed moet letten op wat je eet als je gezond en fit wil blijven. Bij sommige diëten moet je zelfs calorieën tellen en smakeloos voedsel eten. Gezond eten is echter meer dan wat je wel en niet eet. Gezond eten gaat ook over hoe je eet en hoe je over eten denkt.

Hier is het goede nieuws. Gezonde eetgewoonten kun je aanleren. Een goede voedingskeuze kan hartziektes, kanker en suikerziekte tegengaan. Bovendien geven goede eetgewoonten je meer energie, een betere spijsvertering en een scherper geheugen. Hieronder volgen een paar voorbeelden van wat je zou moeten eten en ook enkele gezonde manieren om te eten.

Uit welke etenswaren zou je moeten kiezen?

Het begint ermee dat je bedenkt dat je eten je lichaam moet voeden, en dat je een balans moet vinden tussen koolhydraten, proteïnes, vetten, vezels, vitamines en mineralen.

 • Eet tenminste 5 keer per dag groenten of fruit. Groenten en fruit zitten vol met vezels en zijn rijk aan vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. En als je meer groenten en fruit eet, krijg je automatisch ook minder suiker en zout binnen. Suiker geeft het lichaam nutteloze calorieën, en door zout loop je een groter risico op hoge bloeddruk en hoog cholesterol.
 • Hele granen bevatten veel vezels. Zij zorgen daarmee voor een betere spijsvertering en regelmatige stoelgang. Proteïnes uit mager vlees geven je de energie en aminozuren die je nodig hebt bij de groei. Mager vlees bevat bovendien minder vrije radicalen dan vetter vlees. Bonen en noten zijn ook gezonde bronnen van proteïnes zonder “slechte vetten”. Een tekort aan proteïne kan het ademhalingssysteem en immuunsysteem verzwakken.
 • Het lichaam heeft vetten nodig, bijvoorbeeld om het op temperatuur te houden en voor de voeding van haren, huid en nagels. De goede vetten, te weten de onverzadigde vetzuren en de omega-vetten, kunnen hart- en vaatziekten verminderen, de cholesterolspiegel verbeteren en zelfs je humeur verbeteren. Blijf af van slechte vetten (die meestal in vet vlees, boter en margarine, bakvet en gebak zitten) en eet gezonde hoeveelheden goed vet.
 • Arganolie is zo’n bron van goed vet. Het bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde en essentiële vetzuren. Arganolie zit ook bomvol vitamine E en anti-oxidanten die goed zijn voor de gezondheid. Haring, zalm en sardientjes zijn rijk aan omega-3, een essentieel vetzuur dat je gewicht omlaag kan brengen en het risico op hartziektes vermindert.

Hoe eet je nu gezond?

Denk bij eten niet alleen aan iets wat je moet doen om in leven te blijven. Gezond eten is meer dan alleen de maaltijd op je bord. Gezond eten gaat ook over hoe je over eten denkt en hoe je dat bord leegeet.

 • Eet als het even kan met het hele gezin. Of met vrienden. Samen eten is gezelliger, en je kunt meteen ook een rolmodel zijn voor je kinderen als het over gezond eten gaat. Als je samen met anderen eet, eet je ook niet zo gauw te veel.
 • Thuis eten kan ook gezond en leuk zijn. Je hoeft niet altijd uit eten te gaan.
 • Ga niet voor de TV of achter je computer zitten eten. Dit leidt vaak tot gedachteloos eten omdat je niet let op wat je eet of hoeveel.
 • Sla het ontbijt niet over. Door een ontbijt kan je lichaam na een lange nacht zonder eten meteen met de spijsvertering beginnen.
 • Probeer tussen de maaltijden door niet te snacken of te snoepen. Als je de drang krijgt om te snacken, vraag je dan eerst eens af of je echt wel honger hebt.
 • Kauw goed en geniet van elk beetje dat je in je mond hebt. Als je te snel eet geniet je niet echt van je maaltijd. Langzaam eten is ook nog eens beter voor de spijsvertering.
 • Luister naar je maag. Is het je maag die zegt dat je nog meer moet eten of je ogen? Drink een glas water en kijk dan nog eens of je misschien al genoeg gegeten hebt.

Kook als het even kan thuis. De meeste maaltijden in restaurants en fast food ketens bevatten ingrediënten die wel eens ongezond zouden kunnen zijn. Als je zelf boodschappen doet en zelf je eten kookt heb je meer te zeggen over de gezondheid van je gezin.

Schrijf een reactie