Arganolie Algemeen

Gezond Koken en Gezond Eten

Gezond Koken en Gezond Eten, Lees Hier Hoe!
Met gezond eten klaart je huid direct op!

Wil je afvallen maar niet minder eten? Zorg dan dat je gezonde en voedzame ingrediënten gebruikt en je eten op een gezonde manier klaarmaakt. De manier waarop je kookt is belangrijk om gezond en op gewicht te blijven. Hieronder volgen enkele gezonde manieren om met minder vet en calorieën te koken, zodat je gezond en sexy blijft.

Gebruik Gezonde Oliën

De belangrijkste vuistregel bij gezond koken is minder vet gebruiken. Tenminste, dat was zo. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het niet alleen om de hoeveelheid vet gaat maar ook om het soort vet. Kies olie die rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, het gezondste type vet. Enkelvoudig onverzadigd vet verbetert de cholesterolspiegel doordat het het goede cholesterol (HDL) verhoogt. Hierdoor blijf je op het juiste gewicht.

Arganolie is zo’n olie. Dit product komt uit het zuidwesten van Marokko. Omdat deze olie zo gezond is, is hij over de hele wereld populair. Arganolie is rijk aan vitamine E en linolzuur, en meer dan 80% van zijn vet is onverzadigd. Daardoor is deze unieke olie erg gezond. Je kunt Arganolie over gegrild of gestoomd voedsel sprenkelen, of om mee te roerbakken. De nootachtige smaak vormt een prima aanvulling op de meeste maaltijden zonder dat het meteen te dominant wordt.

Roerbakken

Chinezen koken vrijwel nooit anders, en misschien is het wel daarom dat er zo weinig dikke Chinezen zijn. Roerbakken is een gezonde manier van koken omdat minder olie en minder ingrediënten nodig zijn. Bij het roerbakken worden de ingrediënten (meestal groenten en kip) korte tijd gebakken zodat deze lekker knapperig blijven en hun voedingswaarde behouden.

Grillen

Bij grillen wordt het voedsel boven een directe hittebron geplaatst. Meestal is dit houtskool of met gas verhitte ceramische briketten. Het voedsel wordt apart aan elke kant gegrild en verschillende keren omgedraaid totdat het helemaal gaar is. Door grillen verdwijnt het vet wat binnenin het vlees zit. Kies bij voorkeur magere stukken vlees om te grillen en vergeet niet deze in de marinade te zetten. Voor een gezond dieet zou je eigenlijk ook groenten eerbij moeten grillen.

Roosteren in de oven

Roosteren in de oven kan op verschillende temperaturen, afhankelijk van wat je klaarmaakt. Maak een rollade extra gezond door deze lichtjes met olie te besprenkelen. Roosteren verwijdert vet dat binnenin zit, doordat dat tijdens het roosteren smelt en afdruipt. Snij overtollige stukken vet eerst van het vlees af zodat er minder vet op je bord terechtkomt.

Stomen

Stomen is waarschijnlijk de makkelijkste en gezondste manier om eten te koken. Ingrediënten zoals groenten en vis worden op een geperforeerde schaal gelegd en dan boven kokend water gehouden. Bij stomen blijven alle voedingsstoffen behouden waardoor gestoomde maaltijden gezonder zijn. Je kunt vis voor het stomen eerst in zilverpapier wikkelen. Hierdoor blijft het sap behouden wat het eten lekkerder maakt. Je kunt ook kruiden en specerijen aan het kokende water toevoegen voor extra smaak.

Kruid je Eten Op Een Gezonde Manier

Gebruik geen boter of andere zuivelproducten om de maaltijd op smaak te brengen. Gebruik liever kruiden en specerijen waar je maaltijd ook erg lekker van kan worden. Sommige kruiden en specerijen geven ook kleur aan de maaltijd waardoor deze er interessanter en aantrekkelijker uitziet. Gebruik bijvoorbeeld rozemarijn op gepofte aardappelen, wrijf vlees in met oregano en basilicum voordat het de oven ingaat, en voeg gesnipperde koriander toe aan gestoomde vis.

Voor een gezond dieet is hoe je je eten klaarmaakt net zo belangrijk als wat je klaarmaakt. Volg deze tips op om gezond te koken en te eten.