Arganolie Algemeen

Gezonde Tips Om Boodschappen te Doen

Gezonde Tips Om Boodschappen te Doen
Vergeet de Groenten en Fruit afdeling niet!

In de supermarkt heb je veel keuze. Vaak koop je dan ook spullen die je helemaal niet had willen kopen. Jammer genoeg is het meeste van die “onbedoelde spullen” eten dat je niet echt nodig hebt of wilt als je gezond wil blijven. Als je naar de supermarkt gaat zou je een lijst moeten hebben van wat je die week nodig hebt. Nog beter is om een maaltijdenplan op te stellen zodat je precies de goede ingrediënten koopt en in de juiste hoeveelheid. Op die manier ben je niet halverwege de week door je boodschappen heen waardoor je meer gaat snacken of uit gaat eten.

Tips om Gezond Boodschappen te Doen

 • Let op de zijkant.

  Groenten en fruit, eieren, granen, zuivelproducten, mager vlees en brood liggen vaak aan de zijkanten van de winkel. Daar is waar je met je boodschappenlijstje op zou moeten letten. Ingevroren fruit is OK maar het is beter als je wagentje vol ligt met verse groenten en vers fruit, proteïnes en hele granen. Dat voedsel bevat namelijk de vitamines, mineralen en vezels die je nodig hebt. Deze voedselgroepen zouden 90% van je dieet uit moeten maken.

 • Blijf uit de middelste gangen.

  In de middelste gangen ligt het bewerkte voedsel zoals koek, broodjes, zoetigheid, en blik. Als je dit koopt ben je niet gezond aan het eten.

 • Lees de etiketten, vooral de lijst met ingrediënten.

  Je hoeft niet geleerd te zijn in scheikunde. Als je lange en onbekende woorden ziet is dat een signaal om op te passen en dit eten niet te kopen. Deze chemicaliën in het eten kunnen schadelijk zijn en zou je helemaal niet moeten eten. Hou het bij simpele ingrediënten die je kent en begrijpt zoals bijvoorbeeld haver, kip en erwten.

 • Kies een gezonde bakolie.

  Als je olie koopt, kijk dan eerst wat er allemaal in het schap staat. Let op de bronnen en kijk of deze gezond zijn. Plantaardige oliën zoals Arganolie, olijfolie en canola-olie zijn vloeibaar op kamertemperatuur en rijk aan onverzadigde vetten. Deze worden ook wel “goede vetten” genoemd en zijn goed voor het hart. Deze types olie zijn erg goed bij gezond koken zoals grillen, bakken (in een pan) of braden.

 • Koop niets waar transvet in zit.

  Transvet is het allerslechtste vet wat er is en moet je koste wat het kost vermijden. Transvet bevat verzadigd vetzuur dat slecht is voor de gezondheid en het risico op hartziektes vergroot. Transvet zit in margarine, boter en gebakken producten die bakvet of gehydrogeneerde olie op het etiket hebben staan.

 • Ga nooit met een lege maag boodschappen doen.

  Als je honger hebt ben je eerder geneigd om allerlei junkvoer te kopen. Ga niet naar de supermarkt als je honger hebt.

 • Blijf bij je lijst.

  Laat je niet van de wijs brengen door de fraaie uitstalling van verpakt en bewerkt voedsel op een strategische plaats waar het de aandacht van de klanten trekt. Als je naar de supermarkt gaat met je lijst in je hand, blijf dan trouw aan die lijst wat voor andere dingen je ook ziet.

Gezond eten is niet moeilijk. Simpele tips zoals op de goede manier boodschappen doen en gezond voedsel kiezen helpen je vandaag nog aan je gezondheid te werken.

Schrijf een reactie