Arganolie Algemeen

De Voordelen van Organisch Voedsel Eten

De Voordelen van Organisch Voedsel Eten
Hoe kan organisch voedsel helpen?

Er zijn veel redenen waarom je organisch voedsel zou moeten eten. Organische producten worden vandaag de dag steeds populairder en daar zijn goede redenen voor.

Organisch voedsel is gezond

Vergeleken met gewone groenten bevat organisch voedsel hogere gehaltes aan voedingsstoffen zoals Vitamine C, calcium, ijzer, magnesium en chroom. Organisch voedsel bevat ook veel meer anti-oxidanten.

Vrij van toevoegingen

Organisch voedsel bevat geen toevoegingen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Veel niet-organisch voedsel bevat toevoegingen die kunnen leiden tot hartziektes, migraine, osteoporosis of hyperactiviteit. De “Soil Association”, een Britse milieugroepering die organisch boeren bevordert, heeft een aantal toevoegingen zoals gehydrogeneerd vet, MSG en kunstmatige suiker op een zwarte lijst gezet.

Vrij van pesticiden

Niet-organisch voedsel zit vaak vol met pesticiden. Dat komt omdat in de conventionele landbouw de gewassen met wel 400 verschillende chemische pesticiden bespoten worden. Hoge niveau’s aan pesticiden zijn bijvoorbeeld aangetroffen in babyvoeding, gedroogd fruit, spinazie, appels, selderij, brood en zelfs chips.

Geen Genetische Veranderingen

Gecertificeerd organisch voedsel bevat geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

Geen antibiotica

Er zijn grote zorgen over het enorme gebruik van antibiotica bij dieren op boerderijen. Vlees, vis en gevogelte dat niet organisch gefokt is bevat hoge gehaltes aan antibiotica. Hoge niveau’s aan antibiotica worden in verband gebracht met verstoringen in de hormoonbalans en zelfs met kanker.

Vriendelijk voor het milieu

Organische producten zijn vriendelijker voor het milieu en de dierenwereld. Organische landbouw haalt de vervuiling door chemische spray naar beneden en produceert minder kooldioxide dan conventionele landbouw. Klimaatverandering is een serieuze bedreiging voor onze planeet en we beginnen de rampzalige effecten daarvan inmiddels al te merken. Kooldioxide is het gas dat het meeste bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Organische landbouw produceert ook minder gevaarlijk afval en houdt de balans in het ecosysteem in stand.

Vriendelijker voor Dieren

Op organische boerderijen staat het welzijn van de dieren voorop. Er wordt goed voor de dieren gezorgd. Op gewone boerderijen zitten de dieren vaak in vieze en overvolle kooien. Organische boerderijen staan zulke praktijken niet toe.

Vriendelijker voor de economie

Conventioneel boeren heeft veel schade aan ons milieu toegebracht en dat komt allemaal op de schouders van de belastingbetalers terecht. Zij betalen voor het herstellen van de schade, bijvoorbeeld voor het verwijderen van chemicaliën uit drinkwater die daarin zijn gekomen via pesticiden uit de conventionele landbouw.

Met al deze voordelen is het geen verrassing dat veel mensen overstappen op organisch voedsel.

Het wordt tijd dat we om onze planeet gaan geven. Voor organisch gaan kan daarbij helpen. Het is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je gezondheid!