Arganolie Algemeen

De Verhalen Achter Valentijnsdag

De Verhalen Achter Valentijnsdag
Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Als het februari wordt raakt de omgeving vervuld van romantiek. Iedereen is bezig met kaarten, chocola, snoep, zoetigheid, bloemen en cadeau’s. Het wordt een beetje nostalgisch om te zien hoe romantisch mensen op Valentijnsdag kunnen worden. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe Valentijnsdag ooit begonnen is of waarom de wereld deze dag viert? En wie is Sint Valentijn?

Valentijnsdag is een feestdag die al vele eeuwen gevierd wordt. De Romeinen vierden het met hun oude rituelen en het Engeland van Koningin Victoria had ook zo zijn eigen gewoontes voor deze feestdag.

De Geschiedenis

De geschiedenis van deze van oudsher al gevierde feestdag en het verhaal van Sint Valentijn zijn in raadselen gehuld. Februari wordt over de hele wereld gevierd als maand van de romantiek en bevat zowel Romeinse als Christelijke tradities. Maar de vraag blijft. Hoe kwam het dat Sint Valentijn met deze eeuwenoude viering verbonden is?
De katholieke kerk erkent drie heiligen met de naam Valentijn of Valentinus. Alle drie waren zij martelaren. Eén verhaal vertelt de legende dat Valentijn een priester was die in het Rome van de 3e eeuw diende. In die tijd geloofde keizer Claudius II dat alleenstaande mannen betere soldaten waren dan mannen met vrouw en kinderen, en verbood jonge mannen daarom te trouwen. Valentijn zag het onrecht van deze regel in en ging stiekem toch door met het trouwen van jonge koppeltjes. Keizer Claudius was furieus toen hij van de ongehoorzaamheid van Valentijn hoorde en veroordeelde hem tot de doodstraf.

Van Jouw Valentijn

Sommige verhalen geloven dat Valentijn ter dood werd gebracht omdat hij Christenen hielp de Romeinse gevangenissen te ontvluchten. In Romeinse gevangenissen ging het er ruig aan toe en martelen en aftuigen was aan de orde van de dag. Eén verhaal suggereert dat het Valentijn zelf was die de allereerste Valentijnsgroet aan een jong meisje bracht op wie hij in de gevangenis verliefd was geworden. De legende wil dat het meisje de dochter was van de gevangenisbewaarder. Het meisje bezocht Valentijn vaak in de gevangenis en vlak voor zijn dood stuurde hij haar een brief getekend gVan Jouw Valentijnh. Deze uitdrukking wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt en veel mensen ondertekenen hun Valentijnskaart met gVan Jouw Valentijnh.

Tot op de dag van vandaag is het echte verhaal van St Valentijn niet helemaal duidelijk. Alle verhalen spreken echter van heldendom, sympathie en natuurlijk romantiek. Maar het duurde tot de middeleeuwen voordat de populariteit van St Valentijn echt toenam en hij zowel in Engeland als in Frankrijk een van de bekendste heiligen werd.

Vandaag de dag wordt deze eeuwenoude traditie nog steeds gevierd en blijft het een van de meest gevierde feestdagen ter wereld. 14 februari is een dag dat overal op de wereld de liefde wordt gevierd.

Een Gelukkig Valentijnsdag Voor Iedereen!

Blijf je vriendinnen vragen onze Facebook pagina te ‘liken’, dan blijven wij posts plaatsen over speciale dagen!