Koken Met Culinaire Arganolie

Jamie Oliver’s Zoete Kijk op Ouderwetse Varkenslapjes!

Jamie Oliver’s Zoete Kijk op Ouderwetse Varkenslapjes!
Verbeterde versie van Varkenslapjes.

Wie zei daar dat ouderwets en hip niet samengaan? Dit recept voegt met salie en appels een fruitachtige smaak toe aan een traditioneel recept voor varkenslapjes. Kijk maar eens goed naar dit geliefde Engelse country recept wat vier borden ouderwetse verwennerij oplevert.

Hier zijn de ingrediënten:

  • Varkenslapjes – 4 lapjes van 250 gram. Kies als het even kan organisch
  • Zeezout – Voor het kruiden van het vlees en om het gerecht op smaak te brengen
  • Zwarte peper – Het beste is vers gemalen
  • Olijfolie
  • culinaire Arganolie – Een of twee schepjes voor een gezonde opkikker en een nootachtige toevoeging aan de smaak
  • Appels – 2 stuks, bij voorkeur ongeschild en met het klokhuis verwijderd. Elke appel in vier stukjes snijden
  • Boter – een flinke klont
  • Salieblad – een handvol, bij voorkeur vers
  • Kaas – Ongeveer 100 gram sterk smakende kaas (naar keuze)

Wat je moet doen:

Verwarm om te beginnen de oven voor tot 200 graden Celsius. Leg in de tussentijd de varkenslapjes op een hakbord en maak met een mes voorzichtig kleine sneetjes aan de vette kant. Zorg dat elk sneetje ongeveer 2 cm diep is. Als je wil kun je dat ook in de winkel aan de slager vragen. Deze sneetjes zorgen ervoor dat de lapjes beter doorkoken, het vet eruit komt en er een knapperige korst ontstaat. Nadat je de sneetjes hebt gemaakt bestrooi je de lapjes grondig met zout en peper.

Giet de olijfolie in een hete pan. Doe de varkenslapjes in de pan en bak ze bruin. Dit duurt meestal 2 tot 3 minuten aan elke kant. Je kunt kiezen hoe “gaar” je de lapjes wil hebben door de baktijd een beetje aan te passen.

Als de lapjes klaar zijn haal je ze uit de pan en leg je ze op een ovenschaal. Het is meestal een goed idee om de schaal eerst met olie in te vetten zodat het vlees niet aan het metaal gaat aankoeken. Leg de stukjes appel in de braadpan. Voeg de klont boter toe en bak de stukjes appel totdat ze goudbruin zijn.

Leg op elk lapje 4 stukjes appel. Gebruik de overgebleven olijfolie als dressing voor je salieblaadjes; de blaadjes leg je vervolgens op de stukjes appel. En dat is waar de kaas erbij komt: als je wil kun je wat kaas over het geheel strooien. Doe de ovenschaal in de oven en bak het vier tot zes minuten.

Haal de schaal uit de oven. Als de boter gesmolten is en alles er heerlijk goudbruin uitziet zijn de varkenslapjes klaar. Sprenkel er nu culinaire Arganolie overheen. Een of twee royale scheppen is wel genoeg!

Dit recept van niemand minder dan de meesterkok Jamie Oliver is een gegarandeerde winnaar! ‘Share’ dit recept voor varkenslapjes met iedereen die je kent!