Koken Met Culinaire Arganolie

Eet Gerust Gezonde Vetten Maar Vermijd Ongezonde Vetten

Eet Gerust Gezonde Vetten Maar Vermijd Ongezonde Vetten
Avocado is een perfect voorbeeld van een gezonde vet.

Niet alle vetten zijn slecht voor je gezondheid. En vet is ook noodzakelijk voor een aantal lichaamsfuncties. Dit is de belangrijkste reden dat je niet zomaar vet uit je dieet weg kunt laten. Het gaat er maar om dat je weet welke vetten goed voor je zijn en welke slecht. Hier volgt een korte opsomming van de vetten die je moet laten staan en de vetten die je juist wel moet eten.

Eet niet te veel verzadigde vetten

Verzadigde vetten worden ook wel de slechte vetten genoemd omdat ze schadelijk zijn voor het lichaam. Verzadigde vetten verhogen het LDL gehalte, het slechte cholesterol, en daarmee ook het risico op hoge bloeddruk, overgewicht en hartziektes. Eet geen voedsel dat rijk is aan verzadigd vet zoals bijvoorbeeld reuzel, vet vlees, het vel van de kip, boter, zuivelproducten, chips, gebakken maaltijden en voorverpakte etenswaren.

Als je een recept klaarmaakt met boter en volle melk, vervang deze dan door magere melk en vetarme boter. Of gebruik helemaal geen zuivelproducten en breng in plaats daarvan je maaltijd op smaak met kruiden en specerijen. Eet geen fruitsalades met veel crème maar hou het bij een bolletje slagroom op vers fruit.

Vermijd transvetten

Transvetten zijn de allerslechtste vetten. Transvetten zijn vetten die gehard zijn waardoor ze stabieler blijven en minder snel ranzig worden. Doordat transvetten gehard zijn zijn ze makkelijker te gebruiken en te vervoeren. Restaurants en fast-food ketens gebruiken daarom veel transvetten. Het slechte nieuws is dat transvetten ongezond zijn voor het lichaam, met name voor het hart. Maaltijden die rijk zijn aan transvetten bouwen plak op in je bloedvaten waardoor je een hartaanval of een beroerte kunt krijgen.

Kook thuis in plaats van uit te gaan eten. De meeste maaltijden in restaurants zitten vol transvetten. Veel restaurants, met name de fast food ketens, gebruiken deze namelijk bij het bereiden van de maaltijden. Transvetten komen vooral veel voor in bakvet, boter, gebak, friet, sommige cornflakes, en etenswaren van fast food ketens en restaurants.

Kies voedsel dat rijk is aan onverzadigde vetten

Sommige vetten zijn juist goed voor je gezondheid. Onverzadigde vetten – enkelvoudig en meervoudig onverzadigd – worden goede vetten genoemd omdat dat precies is wat ze zijn. Vetten die goed zijn voor je gezondheid. Goede vetten verminderen het risico op hartziektes doordat ze het goede cholesterol (HDL) verhogen. Daardoor wordt de totale cholesterolspiegel beter.

  • Eet vis zoals zalm, haring en sardientjes. Deze zijn rijk aan Omega-3. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid.
  • Eet regelmatig groenten, fruit en hele granen. Deze etenswaren zijn geweldig voor je cholesterol en zitten ook vol met vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft.
  • Neem om de lekkere trek te stillen een handvol noten. Noten zoals walnoten, amandelen en paranoten zitten vol met enkelvoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je gezondheid zijn.
  • Sprenkel Arganolie over je maaltijden. Arganolie wordt geperst uit noten van de zeldzame Arganboom uit het zuidwesten van Marokko. De olie is wereldwijd populair geworden omdat er veel gezonde voedingsstoffen in zitten. Het bevat bijvoorbeeld essentiële vetzuren, vitamine E en anti-oxidanten. Deze Marokkaanse olie is daarnaast ook populair geworden bij chef-koks over de hele wereld. Hij heeft namelijk een rijke nootachtige smaak die bij elk gerecht past. De olie komt het best tot zijn recht als je ‘m over salade, gegrilde vis of gegrild vlees sprenkelt. Warm de olie niet op, maar sprenkel ‘m rechtstreeks over de maaltijd als deze klaar is.

Als je weet welke vetten goed voor je zijn kun je gezond leren eten.