Koken Met Culinaire Arganolie

Dip Maar Dan Anders – Een Recept voor Amlou

Dip Maar Dan Anders – Een Recept voor Amlou
Amlou bevat natuurlijk Arganolie!

Ook zo moe van steeds weer diezelfde dip uit de winkel? Doe het eens anders met een Marokkaanse dip die Amlou (of soms ook Amalou) wordt genoemd. Het is een zoete en smakelijke dip die bestaat uit geroosterde amandelen, honing en de hoog gewaardeerde culinaire Arganolie.

Amlou is erg makkelijk te maken. Je ziet het vaak op tafel staan bij het ontbijt of bij het thee drinken. Om het je makkelijk te maken duurt het klaarmaken van dit recept nog niet eens een half uur, inclusief het prepareren van de ingrediënten en het koken. Dit recept levert ongeveer een halve liter amlou op.

Hier is wat je nodig hebt:

  • Amandelen – 350 gram
  • Culinaire Arganolie – ongeveer 180 ml
  • Honing – 3 á 4 eetlepels, bij voorkeur warm
  • Suiker – twee eetlepels
  • Zout – een heel klein beetje, ongeveer 1/8 theelepel

Aanwijzingen

Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius. Leg de amandelen op een bakpan en rooster ze 10 minuten in de oven. De amandelen moeten knapperig zijn maar mogen niet verbranden.

Laat de amandelen een paar minuten afkoelen en maal ze dan fijn. Je kunt daarvoor de ouderwetse vijzel gebruiken of wat meer moderne gereedschappen zoals een keukenmachine of een gehaktmolen. Als je voor de machines kiest en de amandelen er twee keer doorheen haalt krijg je een poederachtige pasta.

Meng de culinaire Arganolie door de amandelen. Voor de stevigheid zou je dat heel langzaam moeten doen; voeg telkens één lepeltje olie aan de pasta terwijl je blijft roeren. Op het einde de pasta nog even krachtig doorroeren of in een blender op de laagste stand malen. Bedenk dat de hoeveelheid olie die je toevoegt de amlou zijn normale dunne verschijning geeft maar je kunt daarmee natuurlijk experimenteren.

Na de olie voeg je honing, zout en suiker toe. Pas de zoetheid naar smaak aan. Hierna kun je de amlou in een klein schaaltje doen en is het klaar om opgediend te worden.

De amlou kan bij allerlei nagerechten worden geserveerd zoals appelschijfjes, pannenkoeken en zelfs brood. En hoewel het vaak als nagerecht wordt geserveerd kan het ook als extra’s bij het hoofdgerecht worden gebruikt.

Als je nog amlou over hebt (of je wil nog wat meer maken voor later), bewaar het dan in een glazen pot met een goed sluitende deksel. Amlou kan in een koele donkere ruimte twee maanden bewaard worden. Vóór het opdienen goed roeren.