Koken Met Culinaire Arganolie

Culinaire Arganolie en Andere Oliën Die Goed Zijn Voor Het Hart

Culinaire Arganolie en Andere Oliën Die Goed Zijn Voor Het Hart
Zorg goed voor je hart!

Weten welke olie goed is voor het hart en welke niet is soms erg verwarrend. Wie heeft er niet ooit bij de rekken met olie in de supermarkt naar die eindeloze rij verschillende oliën gestaard? En dan niet weten welke je moet kiezen? Geen paniek. Je bent de enige niet.

Om de keuze voor een olie die goed is voor je hart makkelijk te maken hebben we hier een lijst van oliën voor in de keuken die goed zijn voor je hart. Je kunt deze handleiding uitprinten en aan de binnenkant van je keukenkastje opplakken of op een andere opvallende plaats in de keuken.

Vetten die goed zijn voor het hart zijn meestal afgeleid van plantaardige olie. Je moet daarbij wel weten dat vetten net als oliën niet allemaal hetzelfde zijn. Beter dan één en dezelfde olie voor al je verschillende gerechten is het beter om verschillende soorten olie in huis te hebben.

Je Moet Het Rookpunt Weten

Een van de dingen die je moet weten is dat de chemische samenstelling van elke olie anders is. Er zijn oliën die beter geschikt zijn voor koken op lagere temperatuur. Het is belangrijk te weten bij welke temperatuur een bepaalde olie gaat roken. Laten we eerst eens kijken wat dit “rookpunt” precies is. Alle oliën hebben een temperatuur waarop ze rook beginnen te ontwikkelen, vandaar de naam “rookpunt”. Het rookpunt is de temperatuur waarop de olie giftige dampen en gevaarlijke vrije radicalen begint te produceren. Verhit de olie nooit tot zijn rookpunt. Een algemene vuistregel is dat hoe meer geraffineerd de olie is, hoe hoger zijn rookpunt ligt.

Oliën die Goed Zijn voor het Hart

 • Oliën met een Hoog Rookpunt

  Oliën met een hoog rookpunt zijn goed voor bakken en braden. Als je je hart gezond wil houden zou je echter niet moeten bakken of braden. Voorbeelden van oliën met een hoog rookpunt zijn amandelolie, avocado olie, kokosolie en rijstolie.

 • Oliën met een Middelhoog Rookpunt

  Oliën met een middelhoog rookpunt zijn goed voor in de oven en voor roerbakken. Voorbeelden van dit soort olie zijn canola olie, druivenpitolie, macademia noot olie, extra vierge olijfolie en pinda-olie.

 • Oliën met een Laag Rookpunt

  Als je alleen maar een beetje roerbakt of iets op lage temperatuur in de oven hebt zijn oliën met een laag rookpunt het beste. Voorbeelden van deze olie zijn maïsolie, hennepolie, pompoenzaadolie, sesamolie, sojaboonolie, walnootolie en .

 • Oliën die Niet Verhit Hoeven te Worden

  Koude oliën zijn het best geschikt voor dips, dressings en marinades. Voorbeelden van deze olie zijn tarwekiemolie en lijnzaadolie.

 • Culinaire Arganolie

  Culinaire Arganolie is erg gezond voor het hart. De Marokkaanse bevolking gebruikt deze olie al duizenden jaren lang in de keuken. De olie is met name geschikt voor dips, dressing en afkoken op laag vuur. Het rookpunt van Arganolie is laag, maar het best is om deze olie niet te verhitten.

Blijf je vriendinnen vragen onze Facebook pagina te ‘liken’, dan blijven wij tips voor gezondheid en uiterlijk posten!