Arganolie Algemeen

Zo Wordt Arganolie Gemaakt, Lees Verder!

Zo Wordt Arganolie Gemaakt, Lees Verder!
Leer waar Arganolie vandaan komt!

Waar komt Arganolie vandaan?

Arganolie wordt gewonnen uit de vruchten van de Argan boom, de argania spinosa. Dit is een exotische boom en de olie die uit haar vruchten wordt gewonnen is dan ook een van de meest kostbare olieën ter wereld. Totdat men machines uitvond die een gedeelte van het werk overnamen werd de Arganolie op traditionele wijze met de hand gemaakt.

Het maken van Arganolie

Vroeger verzamelde men de Arganpitten meestal met de hand om ze vervolgens voorzichtig te roosteren. Tegenwoordig wordt dit natuurlijk meestal met machines gedaan, waardoor het productieproces van het malen van de pitten en het persen van de olie een stuk korter is geworden. Daardoor kan er nu meer olie uit de noten geperst worden.
Omdat er bij het moderne productieproces geen water meer nodig is voor het persen, kan de olie voor langere tijd bewaard worden. Dat water was vroeger nodig voor het persen van het mengsel in een vorm waaruit olie kon worden gewonnen. Ook vandaag de dag wordt het meest tijdrovende karwei, het kraken van de noten, nog steeds met de hand gedaan.

De hoge voedingswaarde van Arganolie

Noch hitte, noch oplosmiddelen worden gebruikt bij het winnen van de olie. De olie die wordt gewonnen wordt over het algemeen koud-geperst. Dit geeft de olie haar hoge voedingswaarde. De olie is meestal wat donkerder dan traditionele olie zoals olijfolie

Wat zit er in Arganolie?

De olie bevat 1,5% verzadigde vetzuren, 8,4% meervoudig verzadigde vetzuren, en 73,7% enkelvoudig verzadigde vetzuren. Vroeger werd Arganolie op traditionele wijze gewonnen. Een van de manieren waarop dat gedaan werd ging alsvolgt: De vruchten werden aan geiten gevoederd, die wanneer ze de vruchten hadden verteerd, de noten achterlieten. De noten werden dan vervolgens verzameld.

Het persen van de Argannoten

Uit de noten die men op deze manier gevonden had werden de beste uitgekozen. Deze selectie werd vervolgens voorzichtig tot Arganolie geperst. De olie werd dan verhandeld of in huis gebruikt. Er was nog een manier om Arganolie te maken: de Argannoten werden gekraakt en zo konden de noten van de pitten worden gescheiden.

Het gebruik van Arganolie als medicijn

Het maken van Arganolie is een tijdrovende bezigheid. De productie kostte zo’n 20 uur. De olie was over het algemeen donkerder van kleur dan traditionele olie zoals olijfolie. De olie werd door de vrouwen bij het bereiden van traditionele gerechten, en als medicijn voor het behandelen van verschillende ziekten gebruikt.

Arganolie als verzachtend middel bij huidaandoeningen

Het eindproduct wordt als verzachtend middel bij huidziekten als acne en waterpokken gebruikt. Arganolie wordt ook gebruikt als basis voor het maken van verschillende andere producten. Een van deze producten is “amlou”, een chocolade-kleurige pasta dat wordt gezoet en als boter bij het ontbijt wordt geserveerd.
Gebruik van de restproducten van Arganolie
De restproducten zoals hout en notendoppen worden gebruikt als brandstof voor de keuken en het huis. Van het hout en de notendoppen die overblijven worden ook wel de prachtige traditonele kistjes gemaakt die in vele Marrokaanse huizen te vinden zijn. In Marokko zijn het vooral vrouwen die zich bezig houden met het maken van Arganolie.

Verpakken van Arganolie

De Arganolie die op een van de bovenstaande manieren gemaakt is, kent vele toepassingen. Allereerst kan de olie worden verpakt in speciale containers en op de lokale markt verkocht worden. Ten tweede kan de olie via een van de officiële instanties in Marokka overgeslagen en verscheept worden om vervolgens op de wereldmarkt te worden verkocht. Een deel van de olie wordt natuurlijk helemaal niet verkocht maar door de boeren zelf op verschillende manieren thuis gebruikt. Allereerst als cosmetisch product voor het verjongen en dehydrateren van de huid en het verstevigen van haar en nagels. Ook vindt de olie haar weg naar de keuken, waar ze een vast bestanddeel is van vele traditionele gerechten.

Conclusie

Samenvattend: Arganolie blijft nog steeds een van de meest effectieve olieën op de wereldmarkt. Het maken van Arganolie is relatief eenvoudig.