Arganolie Algemeen

De Oorsprong Van Arganolie: De Harde Details

De Oorsprong Van Arganolie De Harde Details
Laat alles over Arganolie bekend voor jou zijn.

Arganolie is afkomstig uit het Zuid-Westelijke gedeelte van Marokko. De boom heeft zich goed aangepast aan dit droge en barre klimaat van Noord-Afrika. Het is een mysterieuze boom, ontstaan in het midden van moeilijke omstandigheden, en toch een van de meest nuttige en bruikbare bomen ter wereld.

Moeilijke tijden voor arganolie

Argan olie wordt geproduceerd uit argannoten van de boom en is een oase van rijkdom dankzij haar verschillende eigenschappen. De arganboom overleeft al eeuwen en dat maakt haar nuttige eigenschappen nog geweldiger. Er is echter een grote daling in de productie van arganolie. Bijgevolg heeft de UNESCO de argan als een bedreigde boomsoort verklaard.

Redenen voor de daling

Door de eeuwen heen hebben de arganbomen een enorme klap gekregen. Er zijn twee belangrijke redenen voor de achteruitgang en het gevaar op uitsterven van de boom: het gebied is het slachtoffer van overbegrazing en de grond is niet meer zo rijk of gunstig voor een goede productie.

Overbegrazing door dieren

Door de stijging van grazende dieren op de grond is het onmogelijk voor de boom zich te ontwikkelen op dezelfde manier dan vroeger. De andere reden waarom deze boom in gevaar is, is als gevolg van menselijke activiteit. Dit wil zeggen dat de toename van de bevolking heeft geleid tot het uitsnijden van de bomen om te voldoen aan hun behoeften.

Lokale bevolking heeft behoefte aan hout

Hun behoefte aan hout groeit, omdat het een belangrijke bron van brandstof en andere middelen is. Dit geeft allemaal weer dat de omgeving waarin de arganbomen groeien niet langer geschikt is. Dit is de reden waarom verschillende organisaties zoals UNESCO zich inspannen om de boom te beschermen.

Behoud van de arganboom

Het behoud van de arganboom is van cruciaal belang en velen zien dit in sinds ze beseffen hoe goed de olie is. Meer en meer bedrijven maken gebruik van de olie die rijk is aan verscheidene voedingsmiddelen. Hier volgen enkele redenen waarom arganolie zo populair is.

Arganolie voor brood

Argan olie is nog steeds een oase in de woestijn, omdat het wordt gebruikt als voedsel. Het wordt gebruikt bij de bereiding van verschillende soorten maaltijden en het Marokkaanse volk heeft het poteentiëel van de olie zeker tot een maximim geleid. Arganolie is een voedzaam ingrediënt in brood.

Argan groeit in moeilijk klimaat maar nog steeds rijk

De olie wordt, net als boter of margarine op de boterham gesmeerd en geeft het niet alleen een exotische smaak, maar is daarbij ook nog eens voedzaam voor het lichaam. De arganboom groeit het best op wilde, semi-woestijn bodem en heeft zich sterk aangepast aan het strenge klimaat.

Hoe de arganboom erosie behandelt

De boom is ook in staat om erosie tegen te gaan als gevolg van zijn diepe wortelgestel. Arganolie komt dus van ver, rekening houdend met de verschillende processen die in de winning van de olie zitten.

Tradities

Vroeger gebruikte de inheemse bevolking van Marokko, de Berbers, traditionele methoden voor het winnen van de olie. Ze gebruikten met de hand geslepen gereedschap om de rijke en deegachtige olie uit de boom te halen. De noten werden verzameld op het landschap tussen de uitwerpselen van de geiten.

Conclusie

Dit is niet echt een smakelijk proces, maar in die tijd werkte het prima. De tradiotionele manier heeft intussen plaats gemaakt voor de nieuwere methodes van olie-winning. Op deze manier wordt er meer olie geproduceerd voor verschillende doeleinden; doeleinden die bij jou passen.

Schrijf een reactie