Arganolie Algemeen

Verlaag je Risico op Borstkanker met Deze Voedingsmiddelen

Verlaag je Risico op Borstkanker met Deze Voedingsmiddelen
Kans op borstkanker is kleiner door gezond te eten.

Je kunt je risico op borstkanker verlagen door een dieet te volgen met minder rood vlees, alcoholgebruik te minimaliseren en niet te roken. Het is bewezen dat deze drie dingen je risico op ziektes verminderen. Maar wat je je lichaam voedt is net zo belangrijk als wat je het niet voedt.

Een nieuwe studie in het British Medical Journal toont aan dat vette vis bovenaan de lijst met voedingsmiddelen staat die het risico op het ontwikkelen van borstkanker in je latere jaren met maar liefst 14% kan verlagen. Dat is een hoog percentage. Uit de verzamelde gegevens van 800.000 deelnemers en 20.000 gevallen van borstkanker bleek dat mensen die een dieet volgden dat rijk was aan vette vis een lager risico hadden op kanker.

Wat kan de reden zijn van deze bevindingen? Vette vis zit boordevol omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren reguleren zowel de activiteit van de bloedvaten als die van het immuunsysteem. Het zijn deze meervoudig onverzadigde vetzuren die de reden zijn waarom een aantal van de deelnemers aan de studie een lager risico hadden op borstkanker. Er werd ook opgemerkt dat de deelnemers met een lager risico op deze ziekte afkomstig waren uit Azië, en Aziaten staan erom bekend veel vis te eten. Makreel, meerforel, tonijn en zalm zitten boordevol omega-3 vetzuren. Het is het beste om deze vissoorten in je dieet op te nemen, daar de vetzuren die erin zitten in verband gebracht worden met het voorkomen van zowel kanker als hart- en vaatziekten.

Andere bronnen van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren zijn lijnzaad, walnoten en bladgroenten. Dus als je niet zo van vis houdt, dan kun je deze in je dieet opnemen. Er zijn nog tal van andere voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het reduceren van je risico op borstkanker. Hieronder noemen we er een paar.

Klein fruit

Het is niet alleen erg lekker, maar ook erg goed voor je gezondheid. Klein fruit, zoals aardbeien en frambozen, zit boordevol ellaginezuur. Dit is een plantaardige stof die verschillende soorten kanker, zoals huid-, long-, blaas-, slokdarm- en natuurlijk borstkanker, kan voorkomen.

Bonen

Bonen zitten boordevol vezels en studies hebben aangetoond dat vezelrijk voedsel het risico op borstkanker kan verminderen. Elke keer als je ca. een half kopje bonen (of 10 gram) eet, reduceer je je risico op borstkanker met 7%. Voor degenen die niet zo gek zijn op bonen, zijn er nog veel andere vezelrijke voedingsmiddelen die je kunt opnemen in je dieet, zoals broccoli, boerenkool, paksoi, kool en andere kruisbloemige groenten.

Sulforafaan zijn bestanddelen in kruisbloemige groenten die kunnen voorkomen dat tumoren zich verspreiden. Uit een recente studie is gebleken dat kruisbloemige groenten ook in staat zijn om het risico op terugkerende kanker bij overlevenden van borstkanker te verminderen.

Zuivel

Zuivel wordt ook verondersteld te helpen bij het verlagen van het risico op borstkanker door de hoge vitamine D- of calciumniveaus. Volgens studies is er een verband tussen hoge niveaus van vitamine D en calcium, en lagere borstdichtheid. Het is belangrijk op te merken dat vrouwen met een hoge borstdichtheid een hoger risico (4 tot 5 keer hoger) hebben op het ontwikkelen van borstkanker.

Neem deze voedingsmiddelen in je dieet op om je risico op borstkanker te verlagen.

Voeg onze Facebook pagina toe aan je favorieten en deel dit bericht.