Arganolie Algemeen

Tips voor het Herfstseizoen: Hoe Je Actief en Gezond Kunt Blijven

Tips voor het Hoe Je Actief en Gezond Kunt Blijven
Blijf het gehele jaar actief! Dus ook in de herfst!

In de herfst heb je veel unieke mogelijkheden om gezond en fit te blijven. Het koelt af wat een aangename afwisseling is voor de zomerhitte. De koelere temperaturen verleiden je om naar buiten te gaan en lange wandelingen door de bossen te maken. De blaadjes verkleuren en beginnen uit te vallen, opgejaagd door een frisse najaarswind. De zon schijnt nog en herinnert je eraan dat spoedig de nachten langer zullen zijn en dat je nu, nu het nog kan, naar buiten moet gaan.

Leg dit seizoen de nadruk op de sociale en gezondheidsaspecten van lichamelijke inspanning. Het dalen van de temperatuur betekent nog niet dat je binnen moet blijven en moet wachten tot de verwarming aan kan. Lees verder voor enkele lichamelijke activiteiten waar je dol op zou moeten zijn.

Geniet van Weekend Uitstapjes in de Herfst

  • Ga naar een festival, bij jou in de stad of ergens anders. Najaarsfestivals, ambachtsshows en thema evenementen zijn er in deze tijd van het jaar volop. Omdat je de hele dag (of het hele weekend) samen bent is het meteen een goede gelegenheid om de banden met je gezin aan te halen.
  • Verken de omgeving. Pak de fiets of ga lopen of joggen in je buurt, en neem de omgeving die anders zomaar aan je voorbijgaat eens goed in je op. Misschien ontdek je dat het park aan de andere kant van de stad geweldig is voor een picknick of dat de winkel op de hoek net dat ene ding verkoopt waar je al zo lang naar op zoek bent.
  • Ga naar een plaatselijke boerderij of eentje wat verder weg, pluk je eigen appels of pompoenen en verdwaal in het korenveld. Of loop gewoon een rondje en geniet van het geluid van blaffende honden, kakelende kippen en loeiende koeien.

Doe in het weekend glimlachend klusjes in en om het huis

  • Hark met een glimlach op je gezicht de blaadjes in je tuin bij elkaar. Stapel ze zo hoog mogelijk op, doe een stap terug en laat je in de stapel vallen. De blaadjes zullen je val als een dik tapijt breken. Verwijder wel eerst takken en stenen waar je je aan zou kunnen bezeren.
  • Ruim je klerenkast op, haal je zomerjurkjes en gebloemde korte broekjes eruit en leg ze in de kelder tot volgend jaar. Haal de spijkerbroeken, sweaters en hoodies te voorschijn die bij koeler weer horen, en denk bij elk kledingstuk aan de lol die je vorig jaar had terwijl je het droeg.

Plan je menu voor de herfst

  • Gezond eten staat in elk seizoen voorop. Het veranderende seizoen vraagt om een ander menu dat bij het weer past. De koelere temperaturen vragen om warmere en zwaardere maaltijden om het lichaam warm en comfortabel te houden. Hier volgen enkele voedselgroepen waar je altijd een voorraadje van in huis zou moeten hebben. Zo weet je zeker dat je je gezin altijd gezonde maaltijden kunt voorschotelen.
  1. Groenten zijn altijd handig om in huis te hebben. Hete soep vol met malse groenten maakt altijd weer je hele dag (en koude nacht) goed.
  2. Kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagelen en kardemom zijn voorbeelden van warme kruiden die je gerechten een sterke en geurige smaak geven. Herfst is een aarde-gericht seizoen gevuld met warme kleuren. Het is dus toepasselijk dat we hier ook warme gerechten bij bedenken.
  3. Oliën en vetten houden ons lichaam warm. Kies gezonde oliën zoals Arganolie voor je gerechten. Arganolie is een gezonde olie om over je gerechten te sprenkelen. De olie is rijk aan onverzadigde vetten, en is een uitstekend eetbare plantaardige olie om saus, salade, visgerechten, pasta, vleesgerechten en andere maaltijden op smaak te brengen. Een paar druppels Arganolie geeft een speciale nootachtige smaak aan je maaltijden zonder de nadelige effecten van “slechte” vetten. Deze zijn rijk aan verzadigde vetten en brengen gezondheidsrisico’s zoals hartziektes met zich mee.

Het begin van koud weer hoeft je niet op de bank gekluisterd te houden. Ga niet zitten wachten en dagen aftellen naar de volgende zomer. Geniet van de herfst en blijf gezond door leuke en gezonde activiteiten te ondernemen.