Arganolie Algemeen

Jeuken Je Handen om Meer te Weten Over Seborroisch Eczeem?

Jeuken Je Handen om Meer te Weten Over Seborroisch Eczeem?
Helaas is de oorzaak onbekend en niet te voorkomen.

Je hebt je kleine zwarte jurk helemaal perfect glad gestreken en heel nauwkeurig alle witte vezeltjes ervan verwijderd. Je doet ‘m aan, kijkt in de spiegel… je denkt al vooruit aan alles wat er kan gebeuren op die fantastische avond die je voor de boeg hebt. Alles is perfect. Niets kan je humeur verpesten! Zelfs niet je vervelende broer! En dan opeens… jeuk die je perfecte jurk en ook die zogenaamde perfecte avond ruïneert…“Mam!!! Ik dacht dat die shampoo tegen roos was!!!”

En misschien voelde je je op dat moment wel het meest ongelukkige meisje op de wereld, maar eigenlijk ben je dat niet. Je hebt best veel geluk als je ‘alleen maar’ last van roos hebt en niet van een andere vorm van seborroïsch eczeem. Roos is een milde vorm van deze chronische huidziekte die vaak gepaard gaat met ontstekingen. De meeste vormen gaan gepaard met zwelling en roodheid die bij het haar, de oren, wenkbrauwen, neus en borst kan optreden. In tegenstelling tot roos worden andere vormen van seborroïsch eczeem gekenmerkt door een geelachtige of roodachtige schubbige uitslag.

Oorzaak Onbekend

De precieze oorzaak van seborroïsch eczeem is vooralsnog een mysterie. Artsen denken dat een schimmelachtig organisme genaamd Malassezia in sommige gevallen een rol kan spelen. Mensen die gevoelig zijn voor de ziekte hebben vaak een vettige huid en vet haar. Als seborroïsch eczeem in je familie voorkomt ben jij er waarschijnlijk ook gevoelig voor. Andere risicofactoren zijn HIV infectie, neurologische aandoeningen zoals Parkinsons en in mindere mate beroertes. Ziekte, psychologische stress, gebrek aan slaap, vermoeidheid en een slechte gezondheid kan de aandoening verergeren.

Zalfjes als Behandeling

Behandeling van de aandoening kan variëren met de hevigheid ervan. De behandeling bestaat uit shampoo of lotion die op de huid wordt aangebracht. De behandeling duurt vaak meerdere weken of maanden voordat het effect heeft en het probleem wegneemt. In sommige chronische gevallen is herhaling van de behandeling nodig.

De meest voorkomende ingrediënten in vrij verkrijgbare middeltjes zijn de volgende:

  • Zinkoxide
  • Hydrocortison
  • Selenium
  • Salicylzuur
  • Koolteer

Crèmes die alleen op recept verkrijgbaar zijn bevatten vaak de volgende ingrediënten:

  • Hydrocortison
  • Ketoconazol
  • Pimecrolimus

Niet te Voorkomen

Omdat de oorzaak van seborroïsch eczeem nog onbekend is zijn er geen duidelijke richtlijnen hoe je deze aandoening kunt voorkomen. Artsen zeggen dat regelmatige controle en behandeling kan voorkomen dat seborroïsch eczeem terugkomt. Een schone hoofdhuid kan er ook voor zorgen dat de aandoening niet erger wordt. De Malassezia schimmel doet het goed in vochtige gebieden. Het is dus het beste om je haar kort te knippen zodat je hoofdhuid in aanraking komt met zon en lucht.