Arganolie Algemeen

Is Vitamine E Essentieel voor het Lichaam?

Is Vitamine E Essentieel voor het Lichaam?
Ook Arganolie zit vol met Vitamine E

Heb je Vitamine E wel echt nodig? Als je deze vraag stelt heb je waarschijnlijk op school niet zo heel goed opgelet. Of misschien was je er gewoon niet bij toen Vitamine E besproken werd. Want inderdaad, Vitamine E is een belangrijke voedingsstof waar je lichaam niet zonder kan.

Vitamine E is van levensbelang om het lichaam gezond te houden. Het menselijk lichaam kan deze essentiële voedingsstof niet zelf aanmaken, dus moeten we die uit andere bronnen halen. De beste bronnen van vitamine E zijn Arganolie, tomaten, noten en zaden, olijfolie, spinazie en de meeste groene bladgroenten. Er zijn ook voedingssupplementen met vitamine E waarmee je de benodigde hoeveelheid binnen kunt krijgen.

Wanneer je de woorden “Vitamine E” hoort, denk je waarschijnlijk dat het om één enkele voedingsstof gaat. Maar als je een medische achtergrond hebt, of gewoon erg slim bent, weet je waarschijnlijk al dat Vitamine E in werkelijkheid uit verschillende componenten bestaat. Ieder van deze componenten hebben hun eigen anti-oxiderende eigenschappen. Dit betekent simpel gezegd gewoon dat Vitamine E een heel goede anti-oxidant is!

Er zijn acht vormen ( ja, 8 ) van Vitamine E die in de natuur voorkomen. En misschien ga je nu een regel terug en lees je dit nog een keer: in de natuur voorkomen. Er is namelijk natuurlijke Vitamine E en synthetische Vitamine E. Van de 8 natuurlijke vormen Vitamine E bevat d-alfa-tocoferol als enige wat het lichaam nodig heeft. Het is ook de enige vorm van Vitamine E die door het lichaam actief in stand gehouden wordt. Het wordt vooral in ons bloed en onze weefsels opgeslagen.

Wat voor goeds doet d-alfa-tocoferol nu voor het lichaam? Deze vorm van Vitamine E is je verdediging tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen komen overal in de natuur voor. In ons lichaam worden ze gevormd tijdens de stofwisseling en wanneer we bloot komen te staan aan factoren als rook, stof en vervuiling. De schadelijke effecten van vrije radicalen worden merkbaar zodra het proces van oxidatie op gang komt.

Vetten zijn een belangrijk onderdeel van elk celmembraan en oxidatie tast vooral deze vetten aan. De d-alfa-tocoferol vorm van Vitamine E is waardevol voor je lichaam. Deze anti-oxidant is namelijk in vet oplosbaar en kan daardoor verhinderen dat vrije radicalen schade in je lichaam aanrichten. Als je je afvraagt hoe schadelijk vrije radicalen kunnen zijn, zou je moeten weten dat ze het verouderingsproces versnellen en bijdragen aan het ontwikkelen van hartziektes en bepaalde vormen van kanker.

Vitamine E is niet alleen een anti-oxidant. Het versterkt ook het afweer (immuun) systeem van het lichaam. Ons immuunsysteem wordt zwakker naarmate we ouder worden, en talloze onderzoeken hebben gesuggereerd dat deze voedingsstof inderdaad kan helpen bepaalde aspecten van ons immuunsysteem te versterken. Sommige onderzoeken geven ook aanwijzingen dat deze voedingsstof de vorming van antilichamen bij ouderen verhoogt. Sommige onderzoeken laten zien dat Vitamine E de kans op hartaanvallen en de sterfte aan hartziektes verkleint.

Vitamine E is zonder twijfel onmisbaar voor het lichaam! Zorg dat je je dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstof binnenkrijgt door Arganolie over je maaltijden te sprenkelen!