Arganolie Algemeen

Is een Cosmetisch Product met Organisch Label Echt Veilig?

Is een Cosmetisch Product met Organisch Label Echt Veilig?
Wees zeker van de veiligheid voordat je het gebruikt.

Het is geweldig nieuws dat veel consumenten tegenwoordig heel voorzichtig zijn met wat ze gebruiken voor hun beauty regime. Een hoog percentage kopers kiest nu voor organische en natuurlijke producten. Maar het probleem is dat er nog geen regelgeving is voor deze twee labels.

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat de meeste, zo niet alle, cosmetische producten in de schappen van drogisterijen, spa’s, klinieken en supermarkten het label “Natuurlijk” of “Organisch” dragen. Sinds het moment dat consumenten hun aankopen slimmer gingen doen, nadat ze hadden geleerd dat natuurlijke en organische cosmetica niet alleen effectief, maar ook veiliger zijn om te gebruiken, hebben vele cosmetische bedrijven “Natuurlijke” of “Organische” labels op hun producten geplakt, zelfs als een dergelijke claim frauduleus is.

Dus hoe zorg je ervoor dat datgene wat je koopt echt gemaakt is van natuurlijke ingrediënten of organische materialen? Hoe kun je jezelf beschermen tegen deze dubieuze claims van vele cosmetische bedrijven dat hun producten geen ingrediënten bevatten die jouw gezondheid kunnen schaden?

Hier zijn twee manieren die je zullen leiden naar het goede veilige cosmetische product.

Hoe kies je een veilig cosmetisch product

  • Maak kennis met de Dirty Dozen

    Deze methode vereist wel wat leeswerk, maar de beste manier om echt te weten te komen of het cosmetische product met een “Natuurlijk” of “Organisch” label veilig is om te gebruiken, is door informatie te vergaren over de meest voorkomende giftige ingrediënten in cosmetische producten of persoonlijke verzorgingsproducten (vaak de Dirty Dozen genoemd). Parabenen, ftalaten, Parfum (geurstof) BHA & BHT, DEA-gerelateerde ingrediënten maken deel uit van de Dirty Dozen. Een volledige lijst van de groepen giftige chemicaliën in cosmetica, die wij de dirty dozen noemen, zijn te vinden op vele websites die veiliger cosmetica promoten. Het kan moeilijk zijn om de namen van de Dirty Dozen te onthouden, dus het is het beste om het lijstje mee te nemen als je gaat winkelen. Als je één van de dirty dozen in een product ziet, zelfs met een “Natuurlijk”, “Organisch” of “Veilig” label, koop het dan niet.

  • Zoek naar het Ecocert logo

    Waarom zou je producten met het Ecocert logo moeten vertrouwen? Ecocert was degene die bepaalde normen bedacht voor de certificering van natuurlijke en organische cosmetica.Om het Ecocert organische label te dragen, moet ten minste 95% van de ingrediënten van cosmetische producten bestaan uit natuurlijke of plantaardige materialen en ten minste 10% van al het gewicht van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Het cosmetisch product mag geen enkele genetisch gemodificeerde organismen of parabenen bevatten of ingrediënten die afkomstig zijn uit de petrochemie. Er mag geen enkele synthetische chemie bij betrokken zijn en het product mag niet worden getest op dieren. Het hele proces van de vervaardiging van het product moet tot aan de verpakking worden gecontroleerd. De cosmetische producten moeten ook gemaakt zijn van biologisch afbreekbare of recycleerbare materialen.Om het Ecocert natuurlijke label te dragen, moeten cosmetische producten ten minste 50% plantaardige ingrediënten bevatten en moet ten minste 5% van het gewicht van alle ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw.

Hoop dat dit helpt om de keuze voor veilige cosmetische producten makkelijker te maken. Vergeet niet om dit bericht met iedereen te delen die je kent!

Schrijf een reactie