Arganolie Algemeen

Dingen Die Je Moet Weten over Marokkaanse Arganolie

Dingen Die Je Moet Weten over Marokkaanse Arganolie
Alle feiten over Arganolie kan je hier vinden!

Zelfs de New York Times heeft niets dan lof over Arganolie. Deze krant heeft dit vloeibare goud uit Marokko de bijnaam “nieuwste wonder ingrediënten” gegeven. Als je nu pas voor de eerste keer over deze wonderolie uit Marokko hoort dan zijn er belangrijke dingen die je moet weten. Als je de belangrijkste wetenswaardigheden over de olie eenmaal kent kun je een slimme en verantwoorde keuze maken als je olie gaat kopen. Laten we beginnen met de twee types Arganolie.

Cosmetische vs Culinaire Marokkaanse Arganolie

Het cosmetische type Arganolie zorgt voor veel ophef in de markt. Veel mensen zijn er helemaal lyrisch over. We weten dat de olie huidveroudering verhindert, acne en ontstekingen vermindert, striemen en littekens van acne verwijdert, en ook haar en nagels hydrateert en versterkt. Met al deze voordelen is het geen wonder dat zo veel mensen hun best doen om wat van deze kostbare olie te pakken te krijgen. En het zijn niet alleen vrouwen die Arganolie in hun routine hebben opgenomen, maar ook mannen! De cosmetische olie wordt gewonnen uit de ruwe zaden van de Argannoten door deze koud samen te persen.

De culinaire versie begint inmiddels ook bekend te worden in de culinaire wereld. De culinaire olie is erg geliefd vanwege zijn sterke nootachtige smaak. Veel koks over de hele wereld zijn daarnaast ook blij met de gezondheidsvoordelen van de olie. De olie zit vol met essentiële vetzuren waar het hart en de hersenen baat bij hebben. De olie wordt vaak gebruikt om over gegrild vis of vlees, salades, soepen en stoofpotten te sprenkelen. De extra nootachtige smaak en aroma wekken de eetlust op. De nootachtige smaak ontstaat doordat de noten geroosterd worden. En dat is meteen het belangrijkste verschil tussen de twee types olie.

Cosmetische Arganolie en 2 Methoden van Winning

Er zijn twee manieren om de cosmetische olie te winnen. Traditioneel wonnen de Berber vrouwen uit Marokko de olie uit de noten door deze tot een dikke pasta samen te persen en vervolgens deze pasta in de handpalmen uit te knijpen totdat de olie eruit kwam. Deze methode wordt vandaag de dag nog steeds toegepast. Met behulp van de moderne techniek is er nu ook een mechanische manier om de olie te winnen. Het moge duidelijk zijn dat machines de taak van het winnen van de olie een stuk makkelijker maken. Het belangrijkste verschil tussen de 2 manieren van winnen is dat bij de machinale winning de olie zelf de noten samenperst zonder toevoeging van water. Bij de handmatige methode wordt water gebruikt om de olie uit de zaden te laten komen. De handmatig geperste olie blijft ongeveer 3 maanden goed terwijl de de machinaal geperste olie wel 2 jaar houdbaar is.

Belangrijke Wetenswaardigheden over Arganolie

  • Een Scherpe en Sterke Nootachtige Geur

    kan betekenen dat de olie onzuiver, bedorven of verkeerd opgeslagen is. Normaal is een lichte nootachtige geur.

  • De Structuur en Kleur

    De olie behoort een gladde structuur te hebben en geel van kleur te zijn. Wees voorzichtig als je een fles van deze kostbare olie koopt omdat er soms namaak verkocht wordt. En dat is niet zo raar want de olie is op bijna alle continenten zeer gewild.

  • Snel Opgenomen

    Als je Arganolie van goede kwaliteit hebt zou het snel in de huid in moeten trekken en geen olieachtig residu achterlaten.