Arganolie Algemeen

De Winning Van Arganolie, Lees Snel Verder

De Winning Van Arganolie, Lees Snel Verder
Hoe wordt dit vloeibare goud gewonnen?

Arganolie wordt gewonnen uit de vruchten van de Argan boom, de argania spinosa. Het exotische karakter van deze boom maakt de olie tot een van de waardevolste olieën ter wereld. Tot de uitvinding van machines werd de Arganolie op traditionele wijze geproduceerd.

De productie van Arganolie

De pitten werden met de hand verzameld en geroosterd. Door de komst van machines is het productieproces van het malen van de pitten en het persen van de olie aanmerkelijk verkort. Daardoor kan er meer Arganolie worden gewonnen.
Omdat tegenwoordig bij het productieproces geen water meer wordt gebruikt – vroeger was er water nodig voor het persen van de vorm – kan de olie tegenwoordig veel langer worden bewaard. Hoewel er dus veel werk door machines is overgenomen, wordt het meest tijdrovende onderdeel, het kraken van de noten, nog steeds met de hand gedaan.

De hoge voedingswaarde van Arganolie

Gedurende het winningsproces wordt de substantie niet verwarmd, en er worden ook geen oplosmiddelen gebruikt. De olie die wordt geproduceerd wordt over het algemeen koud-geperst. Dit geeft de olie haar hoge voedingswaarde. De olie is meestal wat donkerder dan traditionele olie zoals olijfolie.

Bestanddelen van Arganolie

De olie bevat 1,5% verzadigde vetzuren, 8,4% meervoudig verzadigde vetzuren, en 73,7% enkelvoudig verzadigde vetzuren. Vroeger werd Arganolie op traditionele wijze gewonnen. Een van de manieren was het verzamelen van de noten die de geiten, nadat ze de vruchten hadden gegeten, achterlieten.

Het persen van de Argannoten

De noten die men op deze manier gevonden had werden vervolgens nauwkeurig geselecteerd. Ze werden dan vervolgens voorzichtig tot olie geperst. De olie werd dan verhandeld of in huis gebruikt. Een andere manier om de Arganolie te winnen was de Argannoten te kraken en vervolgens van de pitten te scheiden.

Het gebruik van Arganolie als medicijn

Men had ongeveer 24 uur nodig om olie op deze wijze te produceren. Deze olie was over het algemeen donkerder van kleur dan traditionele olie zoals olijfolie. De olie werd door de vrouwen in allerlei lokale recepten gebruikt en ze werd ook gebruikt voor het behandelen van verschillende ziekten.

Arganolie als verzachtend middel bij huidaandoeningen

Men gebruikte het eindproduct als verzachtend middel tegen huidziekten als acne en waterpokken. Arganolie wordt ook gebruikt als basis voor de productie van verschillende andere producten. Een van deze producten is “amlou”, een chocolade-kleurige pasta dat wordt gezoet en als boter bij het ontbijt wordt geserveerd.

Gebruik van de restproducten van Arganolie

Bij de productie van Arganolie blijven restproducten als hout en notendoppen over. Deze worden gebruikt als brandstof voor het koken of voor het verwarmen van het huis. Het hout en de doppen worden ook gebruikt voor het maken van de prachtige traditonele kistjes die in huis als decoratie worden gebruikt. In Marokko zijn het vooral vrouwen die zich bezig houden met de Arganolie productie.

Verpakken van Arganolie

De Arganolie die door middel van een van de bovenstaande manieren geproduceerd is, kan op vele verschillende manieren gebruikt worden. Ten eerste kan de olie worden verpakt in speciale containers en op de lokale markt verkocht worden. Ten tweede kan de olie via een van de vele exportbedrijven in Marokka verscheept worden en internationaal worden verkocht. Daarnaast wordt de olie natuurlijk ook thuis op verschillende manieren gebruikt. Allereerst als cosmetisch product voor het verjongen en hydrateren van de huid en het verstevigen van haar en nagels. Ook wordt de olie in de meeste Marokkaanse keukens gebruikt bij het bereiden van traditionele gerechten.

Conclusie

Samenvattend: Arganolie blijft nog steeds een van de meest effectieve olieën die tegenwoordig op de markt is. Het productieproces is eenvoudig.