Arganolie Algemeen

De Productie Van Arganolie, Lees Hoe het Werkt!

De Productie Van Arganolie, Lees Hoe het Werkt!
Dit lijkt nog niet op het vloeibare goud!

Arganolie wordt gewonnen uit de pitten van de Arganboom, ook bekend onder de naam argania spinosa. De boom gedijd goed in een onbarmhartige omgeving en is in staat te overleven ondanks grote hitte, droogte en in arme grond. De boom komt vooral in zuid-west Marokko voor.

De Arganboom

De Arganboom heeft veel stekels en haar wortels reiken 8 tot 10 meter in de grond. De boom is afkomstig uit een dorpje dat bekend stond als Argana, en dat noord-oostelijk van Agadir ligt. De buitenkant van de vrucht van de Arganboom is groen en vlezig. De boom lijkt op een olijfboom, met dit verschil dat de Argan veel ronder en groter is.

De productie van Arganolie

Arganolie kan op verschillende wijzen worden geproduceerd. Bij een van de traditionele manieren wordt aan geiten de vruchten van de Argan gevoederd. Het vruchtvlees wordt door de geiten verteerd, en de de noten blijven over. Deze noten worden vervolgens verzameld en de olie wordt er uit geperst.

Traditionele methoden voor het winnen van Arganolie

Een andere manier om Arganolie te produceren is door middel van het kraken van de noten om daarna de pitten te kunnen verwijderen. Om een liter Agranolie te produceren moet er zo’n twintig uur hard gewerkt worden. De olie is over het algemeen wat donkerder van kleur als traditionele olie zoals olijfolie.

Gebruiksmogelijkheden van Arganolie

De olie die op deze manier wordt geproduceerd wordt meestal gebruikt voor het koken. Er is vastgesteld dat het gebruik van de olie bijzonder goed is voor de gezondheid. De olie heeft medische eigenschappen die helpen bij het verlagen van de cholesterol, het versterken van het immuunsysteem en het stimuleren van de bloedcirculatie.

Het gebruik van de restprodcuten van Arganolie

Tijdens de productie van Arganolie, nadat de olie uit de pitten is geperst, blijft er een dikke chocolade-kleurige substantie achter. Deze substantie die “amlou” wordt genoemd wordt gezoet.

Nog meer mogelijkheden de restproducten te gebruiken

De “amlou” wordt in veel Marokkaanse gezinnen bij het ontbijt als dip geserveerd. Het heeft de smaak van pindakaas en is een ideaal ontbijtproduct. Andere restproducten, zoals de notendoppen en het hout van de Arganboom worden gebruikt als brandstof, vooral voor het fornuis.

Het management van de Arganolie Coöperaties in Marokko

Daarnaast worden deze restproducten ook gebruikt voor het maken van de prachtig-ingelegde, decoratieve, kistjes die u in vele huishoudens in Marokko kunt aantreffen. De productie van Arganolie wordt vooral in Marokko nog steeds beschouwd als plattelandsnijverheid. De productie is in handen van vrouwen die zich georganiseerd hebben in door de Marokkaanse overheid opgezette coöperaties.

Andere manieren om Arganolie te winnen

De andere manier om Arganolie te winnen is door de vruchten van de Arganboom met de hand te plukken en in de zon te laten drogen. Wanneer de vruchten gedroogd zijn worden ze schoongemaakt en wordt de pulp van de noten gescheiden. De volgende stap is dan het kraken van de noten. Dit gebeurt met stenen.

De selectie van de “Amandelen”

In Marokko zijn het meestal de vrouwen die de “Amandelen” selecteren. Het vlezige gedeelte van het fruit, de “amandel” (de pit) wordt zorgvuldig geselecteerd en boven een vuurtje licht geroosterd.

Het vermalen van de gegrilde “Amandelen”

De volgende stap in het proces is het vermalen van de gegrilde “amandelen” tot een dikke pasta. Daarvoor wordt een handgedreven stenen pers gebruikt. De pasta wordt meestal met de hand gemaakt. Lauw water wordt dan toegevoegd aan de pasta totdat de olie zich van het mengsel scheidt en bovenop komt drijven.

Het afschuimen van de Arganolie

Zodra de olie boven komt drijven wordt ze afgeschuimd en in potten gegoten. Vervolgens wordt de olie verkocht of thuis gebruikt.

Conclusie:

Samengevat kan worden opgemerkt dat het niet moeilijk is Arganolie te winnen. Tegenwoordig is het hele productieproces door de invoering van geavanceerde productiesystemen eenvoudiger geworden dan het vroeger was.

Schrijf een reactie