Arganolie Algemeen

De Winning Van Arganolie; Wat Is Ervoor Nodig?

De Winning Van Arganolie; Wat Is Ervoor Nodig?
Geiten in een boom? Ja! En het heeft een goede reden!

Winning van arganolie begint bij de arganboom. De arganboom behoort tot de Argania soort en is prominent aanwezig in de Noord-Afrikaanse regio. Het is vanuit deze boom dat arganolie wordt gewonnen. Het land synoniem aan deze boom is Marokko, en voor vele jaren, hebben bewoners dit product uit de boom gehaald met behulp van verschillende methodes.

De olie wordt gewonnen uit de vruchten van de boom. Dit product is populair in drie belangrijke toepassingen. Het eerste gebruik is in voedsel, gezien de olie rijk is aan verschillende voedingswaarden.

Het proces van winning

De andere nuttige eigenschap van arganolie is de cosmetische waarde. Gedurende vele jaren, zijn mannen en vrouwen getuige geweest van de grote waarde met betrekking tot cosmetische verbetering van de huid na gebruik van dit product. De derde eigenschap heeft te maken met de geneeskrachtige kwaliteit. De olie heeft veel eigenschappen waardoor ze aanzien wordt als een optie voor de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Dit zijn de top drie redenen waarom de winning van arganolie zo populair is. De populariteit van deze boom wordt groter en groter en in vele landen ter wereld beseft men de waarde van deze boom.

Traditionele methode

De volgende manieren zijn enkele van de beste methodes om de olie te winnen. Ten eerste is er de traditionele manier. Gedurende vele eeuwen, voordat de moderne methodes van olie-winning werden uitgevonden, haalden de Berbers onverteerde pitten van de vrucht uit de uitwerpselen van geiten.

Pitten uit Geiten

Dit komt doordat geiten nu nog steeds verzot zijn op de vruchten van deze boom. Als gevolg kwamen er veel zaadjes en pitten in de uitwerpselen van geiten terecht en dit was de eenvoudige manier om deze te verzamelen. Nadat de pitten en zaden werden verzameld, werden ze gewassen en nadien gemalen om een spijs van arganolie.

Gebruik na Traditionele Winning

Nadat deze nootachtige brei werd gewonnen, was het klaar om gebruikt te worden voor culinaire alsmede cosmetische doeleinden. Berbers, de inheemse bevolking van Marokko, waren tevreden met deze vorm van winning, voornamelijk omdat er geen andere methodes bestonden.

Pers-methode

Maar de tijd heeft geleid tot betere en meer hygiënische methodes voor de winning van arganolie. Pers-extractie is een modernere manier om de olie te produceren. Deze methode zorgt voor een snellere winning van olie. Mechanische persen worden gebruikt om de olie uit de vrucht te halen. Met deze methode, kan in een tijdspanne van twee uur, een liter olie worden geproduceerd. Het heeft het zeker makkeljker gemaakt voor de plaatselijke bevolking.

Oplosmiddel-methode

Een andere, modernere methode is extractie via een oplosmiddel. Het gaat om het gebruik van een lipofiel oplosmiddel. Het wordt voornamelijk gebruikt voor industriële doeleinden. Dit soort methode wordt bv. gebruikt voor de productie van cosmetische arganolie.

De opbrengst van de productie

De bovenstaande methodes zijn het meest populair. Dankzij deze moderne methodes, wordt de olie in grote hoeveelheden geproduceerd voor verschillende doeleinden over de hele wereld. In de loop der jaren, wordt de arganboom echter bedreigd en de kans dat de boom uitsterft is zeer hoog. Daarom wordt de boom beschermd door UNESCO.

Conclusie

De belangrijkste redenen waarvoor deze grote, natuurlijke hulpbron ernstig gevaar dreigt, is overbegrazing door geiten en menselijke activiteit in de regio. Ondanks de uitdagingen, blijft er olie gewonnen worden en indien de omstandigheden niet beter worden, staat er een lange weg voor de boeg.