Arganolie Algemeen

De Voor-en Nadelen Van In De Zon Zitten

De Voor-en Nadelen Van In De Zon Zitten
Niet alles aan de zon is goed voor je!

Zie jij ook regelmatig babysitters, ouders of grootouders rustig met hun baby’s in de zon wandelen? Ik wed dat mijn ouders dat ook deden toen ik nog kind was. Ik zag ze het in elk geval met mijn 4 broers en zusters doen dus ze zullen het met mij ook wel gedaan hebben. Deze eeuwenoude praktijk stamt af van het gegeven dat de zon een goede bron van Vitamine D is. Niemand twijfelt hieraan omdat de zon inderdaad de aanmaak van Vitamine D bevordert.

Maar is het het waard?

Dermatologen zijn het erover eens dat Vitamine D de blootstelling aan de zon niet waard is. Ze roepen om het hardst dat schade door UV straling van de zon erger is dan de voordelen van Vitamine D.

Vitamine D is Belangrijk

De conclusie van deze deskundigen betekent echter niet dat Vitamine D niet belangrijk is. Dat is het wel. Vitamine D is onmisbaar voor sterke botten en een gezond afweersysteem. Gebrek aan Vitamine D kan zowel bij kinderen als bij volwassenen leiden tot zachte botten. Onlangs is Vitamine D ook in verband gebracht met hoge bloeddruk, arthritis, suikerziekte en zelfs ook sommige soorten kanker.

Als Het Niet van de Zon Kan Komen, Waarvandaan dan Wel?

Deskundigen leggen uit dat de zon niet de enige bron van Vitamine D is. Je kunt het ook binnenkrijgen via gezonde diëten en voedingssupplementen. Voedsel dat van nature rijk is aan Vitamine D zijn zuivelproducten en vis. Kies voedsel en drank die verrijkt is met vitamines zoals verrijkte melk of verrijkte cornflakes.

Mythe Ontkracht

Volwassenen en zelfs onze ouders noemen het ‘niet te lang in de zon zitten’. Dat betekent dat zij denken dat een korte tijd in de zon OK is. Dermatologen zijn het hier echter niet mee eens en zeggen dat dat niet bestaat. In de zon komen is schadelijk en moet zoveel mogelijk vermeden worden. Blootstelling aan UV straling van de zon is de meest voorkomende oorzaak van huidkanker. Daar kan geen enkel voordeel van onbeschermd in de zon wandelen tegenop. Nog niet overtuigd? Elk jaar worden er ongeveer een miljoen nieuwe gevallen van huidkanker geconstateerd.

Vermijd en Bescherm

Uit de zon blijven is de beste manier om huidkanker te voorkomen maar ik begrijp dat je niet altijd huisarrest kunt hebben. Als je per se naar buiten moet, bescherm je dan tegen de schadelijke zonnestraling door je met zonnebrandlotion in te smeren. En doe dit elke 2 uur opnieuw. Kies een breed spectrum zonnebrandlotion met een beschermingsfactor van tenminste 30. Je kunt voor extra bescherming ook moisturizers aanbrengen die rijk zijn aan vitamines en anti-oxidanten. Deze beschermen je tegen omgevingsschade. Arganolie is een goed voorbeeld van zo’n moisturizer. Recente studies hebben aangetoond dat de anti-oxidanten in Arganolie je huid beschermen tegen zonnestraling op de plekken waar geen zonnebrandlotion zit. Straling van de zon bevordert de aanmaak van vrije radicalen maar door de anti-oxidanten in Arganolie wordt het lichaam beschermd. De vrije radicalen worden namelijk geneutraliseerd voordat zij schade aan het lichaam kunnen aanrichten.