Arganolie Algemeen

De Lange Geschiedenis van Arganolie, Lees Het Hier!

De Lange Geschiedenis van Arganolie, Lees Het Hier!
Arganolie is al zeer lange tijd in gebruik, ontdek het ook!

Al vrij snel nadat Arganolie populair werd begon men ook te praten over de Berber stam. De meeste artikelen over het vloeibare goud uit Marokko vertellen hoe het de Berber stam was die als eerste de wonderen van deze olie ontdekten en gebruikten. De Berber stam gebruikte de olie voor medicinale, culinaire en cosmetische doeleinden.

Arganolie en de Berbers

Traditioneel verzamelen vrouwen de uitwerpselen van geiten die de onverteerbare zaden van de Argannoten bevatten. Argannoten en bladeren zijn onderdeel van wat geiten in Marokko eten. Zodra de zaden eenmaal verzameld en gewassen zijn worden ze door de Berber vrouwen geroosterd en vermalen tot een dikke pasta. Deze dikke pasta wordt vervolgens in de handpalmen gekneed om er de olie uit te winnen. Een andere traditionele methode om de olie te winnen is om handmatig de Argannoten open te breken met alleen maar een steen. Bij deze methode verzamelen de vrouwen de Arganvruchten en breken de noten in de vruchten open om er de zaden uit te halen. Deze worden vervolgens geroosterd, vermalen en gekneed totdat de olie eruit komt. Het hele proces duurt onvoorstelbaar lang. Wel 22 uur.

Voordat de gekte rondom Arganolie losbarstte hadden waarschijnlijk maar weinig mensen van de Berbers gehoord. De Berbers woonden al in Noord Afrika voordat de Arabieren daar kwamen. Men neemt aan dat de cultuur en tradities van de Berbers al meer dan 4.000 jaar oud zijn. Als groep noemen de Berbers zichzelf Imazighen of Amaziah. Dit betekent vrije en edele mannen.

Arganolie: Een Nieuwe Hoop voor Marokko

We weten allemaal dat het leven in de woestijn en in de bergen zwaar en moeilijk is. De Berber vrouwen doen agrarisch en huishoudelijk werk. Vandaag de dag heeft de vraag naar Arganolie nieuwe hoop gebracht voor de gezinnen van Marokkaanse vrouwen. Ze beschikken nu namelijk over een bron van inkomsten waardoor ze hun kinderen naar school kunnen sturen. Van oudsher was het Marokkaanse vrouwen niet toegestaan om buitenshuis te werken. Heden ten dage zijn er in Marokko vele coöperaties met uitsluitend vrouwen als werknemers actief met het produceren van de kostbare olie.

De olie werd een grote hit in het Westen vanwege zijn voordelen voor huid, haar en nagels. De cosmetische industrie heeft het vloeibare goud uit Marokko omarmd als wonderolie en velen hebben hun verhalen over de grote kracht van deze olie al verteld.

Voordelen voor de Huid van Arganolie

De olie zit vol met voedingsstoffen die de huid gezond, levendig en jong houden. Het bevat een hoge concentratie Vitamine E dat veroudering van de huidcellen stopt. Vitamine E voorkomt ook effectief littekens en striemen. Essentiële onverzadigde vetzuren zijn een ander ingrediënt in de olie dat voortijdige veroudering tegengaat en fijne lijntjes verkleint en voorkomt. Arganolie bevat ook Prostaglandinen die helpen bij de ontwikkeling en groei van huidcellen, en Ferulinezuur dat de huid beschermt tegen veroudering en tegen de schadelijke effecten van UV straling. De Carotenoïde componenten in de olie voorkomen eveneens veroudering van de huid en beschermen de huid tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.