Het klopt dat de Arganboom (wetenschappelijke naam Argania spinosa) een bedreigde boomsoort is. De Arganboom draagt vruchten die de noten bevatten waaruit Arganolie gewonnen wordt. Arganbomen komen uitsluitend in het zuidwesten van Marokko voor en men denkt dat ze al 80 miljoen jaar bestaan. De Arganboom is daarmee een van de oudste bomen op onze planeet. De Berber stammen in Marokko kennen de geweldige voordelen van de Arganboom en noemen die dan ook de Boom des Levens.
Een Arganboom kan wel 200 jaar oud worden en een hoogte van 8 tot 10 meter bereiken. De wortels van de Arganboom groeien tot diep in de bodem en beschermen de boom daardoor tegen erosie van de bodem. De stam van de boom is vaak gebogen. Geiten houden daarvan omdat ze op die manier in de bomen kunnen klimmen en de vruchten en bladeren van de Arganboom kunnen opeten.
Het zijn de Berber vrouwen die verantwoordelijk zijn voor de winning van olie uit de zaden in de noten van de Arganvruchten. Dit is een moeizaam karwei met gemiddeld zo’n 22 uur hard werk. De vrouwen moeten de vruchten openmaken, de noten eruit halen en dan met hun blote handen en een steen de noten openbreken. De noten worden vervolgens geroosterd en vermalen tot een dikke pasta. Tenslotte kneden de vrouwen deze pasta in hun handen om de olie eruit te krijgen.
De Berber stammen gebruiken de olie al vele generaties lang. Ze gebruiken het in de keuken en als medicijn voor diverse aandoeningen. De Berber vrouwen gebruiken de olie daarnaast ook als huidverzorgingsproduct.
Vandaag de dag is de vraag naar Arganolie, vaak het “vloeibare goud uit Marokko” genoemd, zeer hoog. Sinds de geruchten over deze wonderbaarlijke olie voor huid, haar en nagels het Westen hebben bereikt, is de olie in de cosmetische wereld bijna niet aan te slepen. De olie wint ook aan populariteit in de culinaire industrie. Het is echter vooral de cosmetische industrie waar de vraag naar dit kostbare Marokkaanse product hoog is.
Vanwege deze hoge vraag naar de olie zijn de Arganbomen behoorlijk uitgebuit. Men schat dat 2000 jaar geleden er zo’n 1 miljoen hectare land in Marokko bedekt was met Arganbomen. Vandaag de dag is dat nog zo’n 600.000 hectare. In 1999, heeft de UNESCO (United Nations Education, Scientific and Cultural Education) het Marokkaanse Arganoerwoud en de omringende gebieden tot Wereld Biosfeerreservaat uitgeroepen. Deze zet van UNESCO is erop gericht het overmatig uitbuiten van deze bomen te stoppen.
Tegenwoordig zijn in Marokko coöperaties verantwoordelijk voor de productie van de olie. De meeste coöperaties die van de productie van de olie bestaan zijn erg bezorgd over het behoud van het oerwoud. Zij dragen daarom hun steentje bij aan het behoud door mee te helpen bij het herplanten van Arganbomen.