Arganolie Algemeen

De Gezondheid van de Vrouw: Het Belang van Screeningtesten

De Gezondheid van de Vrouw Het Belang van Screeningtesten
Het is erg belangrijk om u regelmatig na te laten kijken.

Laten we eens dieper ingaan op de gezondheid van vrouwen. Met het drukke leven dat de meeste vrouwen tegenwoordig leiden, is het gemakkelijk om je gezondheid te vergeten of naar de achtergrond te schuiven. Maar als we willen blijven doen wat we altijd doen, zullen we onze gezondheid en ons welzijn een prioriteit moeten maken.

De gezondheid van vrouwen: Waarom is screening zo belangrijk

Waarschijnlijk ken je het oude gezegde nog wel “Voorkomen is beter dan genezen”. Als je ervoor wilt zorgen dat je gezond blijft, zal je naar dit advies moeten luisteren. Jezelf regelmatig laten controleren, speelt een cruciale rol in het vroegtijdig voorkomen en ondervangen van ziekten, zoals kanker, diabetes en osteoporose, of wanneer ze gemakkelijker te behandelen of te genezen zijn. Screeningtesten zijn tegenwoordig beschikbaar en ze kunnen ziektes herkennen, zelfs voordat je symptomen krijgt of deze ervaart. De screeningtesten die je nodig hebt, zullen afhangen van factoren, zoals je leeftijd, familiegeschiedenis, medische geschiedenis en andere risicofactoren.

De gezondheid van vrouwen: Ziektes en screeningtesten

Borstkanker

Als het om borstkankergaat geldt, hoe vroeger het wordt ontdekt, hoe beter je kans op genezing. Het goede nieuws is dat de kans dat borstkanker van kleine omvang zich verspreidt naar de lymfeklieren en vitale organen, niet zo waarschijnlijk is. Vrouwen die in de 20 of 30 zijn, moeten regelmatig hun borsten laten controleren. Je dokter zou eens in de 1 tot 3 jaar een borstonderzoek moeten doen als onderdeel van een periodieke controle. Mensen die een groter risico hebben op borstkanker kunnen vaker een controle nodig hebben.

Mammogram

Een jaarlijks mammogram wordt aanbevolen voor vrouwen die in de 40 zijn. Vrouwen tussen de 50 en 74 wordt aangeraden om het andere jaar een mammogram te laten maken. Echter, het is mogelijk dat je dokter meer frequente screenings adviseert, vooral als je een hoger risico hebt. Hoe werkt een mammogram? Een mammogram is een lage dosis röntgenstraling die een knobbeltje kan detecteren, zelfs voordat de patiënt het voelt. Maar het is belangrijk op te merken dat normale resultaten borstkanker niet volledig uitsluiten.

Baarmoederhalskanker

De baarmoederhals is de nauwe doorgang die ligt tussen de baarmoeder en de vagina. Abnormale cellen kunnen op de baarmoederhals gaan groeien en kwaadaardig worden. Het humaan papillomavirus of HPV is de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker.

Uitstrijkjes

Regelmatig een uitstrijkje maken, kan baarmoederhalskanker gemakkelijk voorkomen. Als je een uitstrijkje laat doen, zal de dokter enkele cellen van de baarmoederhals afschrapen en deze voor analyse naar een laboratorium sturen. Uitstrijkjes kunnen abnormale cellen in de baarmoederhals opsporen, die je kunt laten verwijderen voordat ze kwaadaardig worden. Over het algemeen wordt aanbevolen dat vrouwen hun eerste uitstrijkje laten doen tegen de tijd dat ze 21 worden, en daarna om de twee jaar. Als je 30 jaar bent of ouder, kan je ook een HPV-test laten doen en is het mogelijk dat je wachttijd tussen de uitstrijkjes een beetje langer is. Uitstrijkjes en HPV-testen zijn beide effectief in het vroegtijdig opsporen van baarmoederhalskanker, zodat het kan worden genezen.

Er zijn ook vaccins voor baarmoederhalskanker, die vrouwen onder de 26 jaar kunnen beschermen tegen verschillende stammen van HPV. Maar deze vaccins bieden geen bescherming tegen alle stammen van HPV die kanker veroorzaken, daarom zijn routine-uitstrijkjes heel belangrijk. Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV.

Dit zijn slechts een paar gezondheidsproblemen waar vrouwen zich op zouden moeten laten testen. In onze toekomstige berichten zullen we meer aandacht besteden aan de gezondheid van vrouwen.

Voeg onze Facebook-pagina toe aan je favorieten en deel dit bericht met je vrienden.