Arganolie Algemeen

Controleer Je Huid Op Voortekenen van Melanoom

Check huid voor verdachte plekken

Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker. Bij vroege diagnose en behandeling van huidkanker is de prognose meestal goed. Behalve een jaarlijkse screening voor huidkanker zou je ook moeten weten welke veranderingen in je huid voortekenen van melanoom zouden kunnen zijn.

Voortekenen van Melanoom

Melanoom heeft specifieke voortekenen. De belangrijkste tekenen om op te letten zijn veranderingen in grootte, vorm of kleur van moedervlekken. Je zou goed moeten letten op elke verandering die in een tijdsbestek van een paar weken tot een maand optreedt. Heb je wel eens gehoord van de DOEKA regels die je kunt gebruiken om veranderingen op je huid te onderzoeken en te beoordelen? We bespreken dit hieronder en als je een van de volgende veranderingen bij jezelf ziet, ga dan onmiddellijk naar de dokter.

Op Melanoom Controleren: de DOEKA Regels voor Melanoom

  • D staat voor diameter. Als een moedervlek groter dan 6 mm is moet je je zorgen gaan maken. Dat is ongeveer zo groot als een gummetje. Ook wanneer een moedervlek groeit is dat een reden tot zorg.
  • O staat voor onregelmatig. Kijk of de randen van je moedervlekken onregelmatig of vaag zijn.
  • E staat voor evolutie. Als je een verandering in grootte, vorm of kleur ziet, of als de moedervlek jeukt of pijnlijk wordt, of als je een verandering ziet in het oppervlak, met name als het begint te bloeden, maak dan een afspraak met een huidarts.
  • K staat voor kleur. Dat betekent dat de pigmentatie onregelmatig is. De moedervlek bevat bleke, bruine en zwarte gedeeltes; en stukjes rood, wit en blauw maken dat de moedervlek er vlekkerig uitziet. Een moedervlek die veranderingen in kleur vertoont of waarvan de kleur zich tot de aangrenzende huid uitstrekt is een voorteken van melanoom.
  • A staat voor asymmetrie. Dat is wanneer één helft van een moedervlek er anders uitziet dan de andere helft.

Je zou ook moeten letten op verandering in al bestaande moedervlekken omdat die voortekenen van melanoom kunnen zijn. Hier zijn dingen waar je op moet letten.

  • Een moedervlek die ooit glad was en nu niet meer glad is. Als de huid dikker wordt of omhoogkomt is dat een reden tot zorg.
  • Als het oppervlak van een moedervlek schubben of korsten vertoont, of lekt of bloedt, zijn dat tekenen van melanoom.
  • Iets waar je ook op moet letten is roodheid of zwelling van de huid rondom de moedervlek of kleine nieuwe pigmentaties rondom de moedervlek.
  • Let erop of de moedervlek een jeukend, branderig of tintelend gevoel heeft.
  • Let er ook op of de moedervlek zachter wordt of dat kleine stukjes ervan makkelijk loslaten.

Controleer je huid regelmatig op tekenen van huidkanker en zorg dat je minstens één maal per jaar een screening op huidkanker ondergaat.

‘Like’ onze Facebook pagina en vergeet niet deze informatie over huidkanker te delen met iedereen die je kent.