Arganolie Algemeen

Alles Wat U Over Arganolie Moet Weten

Alles Wat U Over Arganolie Moet Weten
We houden niks geheim!

Arganolie wordt gemaakt uit de pitten van de vruchten van de Arganboom. Deze boom wordt voornamelijk in Marokko aangetroffen. Arganolie is dan ook een van de meeste unieke oliën ter wereld. Traditioneel wordt de Arganolie handmatig geproduceerd.

Het maken van de Arganolie

Meestal werden stenen gebruikt om de pitten te kraken. De zaden in de pitten werden dan verwijderd voor de volgende stap in het proces. Hoewel het productieproces er niet altijd precies hetzelfde uitzag ontstond er uiteindelijk altijd een mengsel van vetzuren dat essentieel is voor de huid, haar en nagelverzorging.

De chemische samenstelling van Arganolie

Naast de vele vetzuren bevat Arganolie ook fenol, Vitamine E en carotenen die ervoor zorgen dat Arganolie ook heel geschikt is voor cosmetische doeleinden. Dankzij de hoge concentratie van vetzuren gebruiken bewuste vrouwen sinds jaar en dag deze natuurlijke olie voor de verzorging van hun huid en haar. Het werd ook gebruikt als middel tegen verschillende huidziekten zoals psoriasis en acne. Arganolie helpt ook tegen littekens die bijvoorbeeld ontstaan bij een huidziekte als waterpokken.

Het gebruik van Arganolie als verzorgingsproduct voor huid en haar

Arganolie werd ook gebruikt als moisturizer voor de huid en om huidvlekken weg te werken. Arganolie maakt de huid gezond en glanzend en beschermt de huid tegelijkertijd tegen slapheid en huidstriemen. Het herstelt de glans van haar dat dof geworden is, verbetert de haargroei en voorkomt een droge hoofdhuid.

Het gebruik van Arganolie als anti-verouderingsproduct

In Marokko is deze schaarse olie befaamd om haar vermogen de zichtbare gevolgen van het ouder worden tegen te gaan en de huid te revitaliseren. In andere landen is het product nog tamelijk onbekend, behalve in Frankrijk waar toeristen die in Marokko op vakantie waren het product ontdekten en meenamen naar Frankrijk. Het is daar nu een van de meest verkochte huidverzorgingsproducten. Echter ook in de Verenigde Staten en Japan ontdekken steeds meer mensen Arganolie en is de populariteit van dit product steeds meer aan het groeien

Wie produceren Arganolie in Marokko

In Marokko wordt de olie geoogst en geproduceerd door vrouwen. Zij werken in fair-trade organisaties. Deze organisaties zijn of de betrokken vrouwen of door de Marokkaanse overheid opgezet. De Marokkaanse overheid geeft ook financiële steun aan individuen die dit product willen verbouwen.

Arganoliecoöperaties in Marokko

De productie van de olie wordt nu ook buiten de traditionele regio’s gestimuleerd en ze wordt niet alleen maar ingezet voor het emanciperen van vrouwen. De coöperaties in Marokko hebben een ecologisch systeem opgezet dat het Arganbos beschermt zodat de productie van de olie niet ten koste gaat van de natuur.

De coöperaties in Marokko hebben een belangrijke functie in de Marokkaanse maatschappij. In samenwerking met het Marokkaanse ministerie van water en bosbouw werken ze aan programma’s voor het verbeteren en verspreiden van de Arganbosbouw en ontwikkelen ze programma’s op het gebied van educatie van de vaak achtergestelde vrouwen.

Beheer en bescherming van de Arganboom in Marokko

De meeste gemeenschappen in Marokko onderkennen de waarde van de Arganboom. Zij zijn continue betrokken bij het beheer en de bescherming van de boom. Zo wordt roofbouw voorkomen. Ontwikkelingsprogramma’s van organisatie als de UNESCO hebben verschillende stukken land aangewezen waar zowel ruimte is voor de bouw van de Arganbomen als voor het scheppen van biosfeerreserves.

Duurzaamheid van Arganolie

Arganolie is een van de weinige oliën die uitstekend scoort op het gebied van duurzaamheid en marktwaarde, zowel in Marokko als andere delen van de wereld.