Koken Met Culinaire Arganolie

Hoe Kun je Het “Slechte” Cholesterolniveau Laag Houden

Hoe Kun je Het “Slechte” Cholesterolniveau Laag Houden
Arganolie is een perfect wapen tegen het slechte cholesterolniveau.

Iedere jaar zou je je dokter moeten bezoeken voor een algemene controle. Zelfs als je gezond eet, regelmatig beweegt en een gezonde levensstijl volgt, is eenmaal per jaar een bezoek aan de dokter noodzakelijk. Waarom, vraag je je wellicht af? Het niveau van je cholesterol kan hoger zijn dan het gezonde niveau.

Goede en slechte cholesterol

Laten we hier eens wat dieper op ingaan. Ten eerste moet je weten dat er twee soorten cholesterol zijn. Er is het “slechte” cholesterol oftewel low-density lipoprotein of afgekort LDL. Er is ook het “goede” cholesterol of HDL, wat high-density lipoprotein betekent. Waarom wordt LDL het “slechte” cholesterol genoemd? LDL pakt vet op en transporteert dit naar de slagaders. De vetdepots kunnen een verstopping veroorzaken, wat kan leiden tot een hartaanval en andere hart- en vaatziekten. Dit is de reden waarom je het niveau van dit cholesterol laag wilt houden. HDL daarentegen, reist door je bloedbaan en verwijdert het “slechte” cholesterol.

Wat zorgt ervoor dat je “slechte” cholesterol toeneemt? Sommige deskundigen hebben verklaard dat genetica een rol kan spelen in de vraag waarom sommige mensen hoge LDL niveaus hebben. Het kan ook zijn dat iemand genetische aanleg heeft voor lage HDL-niveaus, oftewel het goede cholesterol. Als je overgewicht of obesitas hebt, een roker bent, voedingsmiddelen eet die veel koolhydraten bevatten, lijdt aan diabetes type 2, een zittend leven leidt en bepaalde medicijnen inneemt, zoals bètablokkers en steroïden, dan kan je HDL-niveau laag worden. Dit betekent dat het “slechte” cholesterol of LDL de overhand zal hebben.

Je bent nooit te jong om je zorgen te maken over hart- en vaatziekten

Denk niet dat hart- en vaatziekten alleen bij oudere mensen voorkomen. Maak niet de vergissing om te denken dat je te jong bent om je zorgen te maken over hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten komen niet alleen voor bij oudere mensen. Zelfs tijdens je jeugd kan plaque gevormd worden in je slagaderen. Wederom geldt het gezegde “voorkomen is beter dan genezen”. Als je eenmaal een hartaanval of tekenen van een hartprobleem hebt gehad, dan zal je poging om dit op te lossen nooit je risico verminderen in vergelijking met wanneer je jezelf al vroeg hebt beziggehouden met je LDL cholesterolniveau.

Let op wat je eet

Om je “slechte” cholesterolniveau laag te houden, zou je vezelrijk voedsel moeten eten. Neem deze vezels in je dagelijkse voeding op.

  • Gerst
  • Haver (havermout en haverzemelen)
  • Appels en sinaasappelen
  • Pruimen
  • Spruitjes
  • Groenten, zoals bonen, erwten en linzen

Hoe houden deze vezels je “slechte” cholesterolniveau laag? Ten eerste, omdat deze vezels een deel van het vet en cholesterol dat je eet, gevangen houdt en verwijdert voordat je lichaam het absorbeert. Galzuren die gebruikt worden bij de afbraak van vet uit je maaltijd zijn gemaakt van cholesterol en tijdens het afbreken van vet worden de meeste galzuren weer opgenomen door het lichaam, maar deze vezels blokkeren een deel van deze reabsorptie. Hierdoor zal het lichaam cholesterol in het bloed aantrekken om meer galzuur aan te maken, wat op zijn beurt het “slechte” cholesterol verlaagt.

Besprenkel je gerechten met culinaire Marokkaanse Arganolie

Marokkaanse Arganolie kan het “slechte” cholesterolniveau in je lichaam verlagen. De olie zit boordevol meervoudige onverzadigde vetten en plantaardige sterolen die beiden effectief zijn in het verlagen van “slechte” cholesterol of LDL.