Arganolie Algemeen

Zorg Dat je de Voordelen van Culinaire Arganolie Niet Mist

Zorg Dat je de Voordelen van Culinaire Arganolie Niet Mist
Profiteer van alles wat culinaire arganolie jou te bieden heeft.

Er is een olie die de laatste tijd veel aandacht krijgt, en dat is Arganolie. Deze olie komt helemaal uit Marokko en de Arganbomen groeien bijna uitsluitend in een droge regio van het land. De olie, vaak aangeduid als het “vloeibare goud van Marokko”, wordt gewonnen uit de zaden of pitten van de Arganvruchten. Vrouwencoöperaties in Marokko produceren deze kostbare olie.

Culinaire Arganolie

Arganolie is verkrijgbaar in twee soorten, de cosmetische en de culinaire olie. De cosmetische Arganolie is over de hele wereld goed ontvangen en bekende persoonlijkheden zweren bij de geweldige voordelen van de olie voor het haar, de huid en nagels. Culinaire Arganolie wordt ook steeds populairder, vooral bij koks van wereldklasse. Koks zijn vooral gek op de nootachtige smaak die deze olie aan gerechten toevoegt.

Maar er is meer aan culinaire Arganolie dan de nootachtige smaak. Hieronder kan je lezen waarom je een flesje van deze olie in je keukenkast zou moeten hebben.

Culinaire Arganolie en de gezondheidsvoordelen

Culinaire Arganolie zit boordevol enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Het bevat ook een hoog gehalte aan tocoferol of Vitamine E. Regelmatige consumptie van deze olie kan helpen cardiovasculaire ziekten te voorkomen en bestrijden, het risico van het ontwikkelen van sommige vormen van kanker verlagen en zelfs beschermen tegen diabetes.

Maar waar komen deze krachtige gezondheidsvoordelen van culinaire Arganolie vandaan?

Culinaire Arganolie & preventie van cardiovasculaire ziekten

De British Journal of Nutrition publiceerde een onderzoek van 2004 naar Arganolie, waardoor het vermogen werd ontdekt om het risico op cardiovasculaire ziekten te verlagen. In deze studie toonden ratten die een dieet kregen toegediend met culinaire Arganolie een significant lagere bloeddruk in vergelijking met andere ratten die deze olie niet in hun dieet hadden. Tal van opvolgende onderzoeken werden naar de olie gedaan en de resultaten waren dat een dieet met Arganolie talloze effecten toonden die cardiovasculaire ziekten voorkomen en behandelen. De onverzadigde vetzuren van de olie spelen een belangrijke rol in het reguleren van het cholesterolgehalte van het bloed, en olie gebruiken in gerechten is een gezonde manier om de aanbevolen inname van vet te bereiken zonder de gezondheid van je hart in gevaar te brengen.

Arganolie en kanker

Het is gebleken dat Arganolie de snelheid van celdeling van prostaatkanker vermindert. In 2006 rapporteerde een onderzoek naar kanker dat bestanddelen van de olie de groei van verschillende soorten prostaatkankercellen verlaagden. Het concludeerde ook dat de bestanddelen van Arganolie in staat waren om de kankereffecten van carcinogenen op prostaatcellen terug te draaien.

Arganolie bevat tal van anti-oxidanten, zoals vitamine E, carotenoïden, ferulinezuur, polyfenolen en squaleen. Deze anti-oxidanten beschermen je tegen de beschadigende effecten van vrije radicalen en helpen de cellulaire schade te herstellen. Cellulaire schade kan opbouwen en resulteren in genetische mutatie die tot kanker kan leiden.

Arganolie en diabetes

Al eeuwenlang wordt Arganolie door de Berberstam in Marokko gebruikt voor medicinale doeleinden. Tot op heden wordt de olie nog steeds voor dit doel gebruikt. In Marokko is de olie zelfs een populaire behandeling voor diabetes. Talrijke studies hebben aangetoond dat de olie een essentiële rol speelt in het verminderen van de insulineresistentie. Insulineresistentie is een initiërende stap in de ontwikkeling van diabetes.

Een gepubliceerde studie uit 2009 naar metabolisme onthulde dat een regelmatige consumptie van de olie ook metabole veranderingen ongedaan maakte die gepaard gaan met een dieet dat bestaat uit veel suiker, waardoor het risico op het ontwikkelen van diabetes wordt verminderd.

Koop nu een flesje culinaire Arganolie!