Arganolie Algemeen

Wat Weet Jij Precies Van Psoriasis?

Wat Weet Jij Precies Van Psoriasis?
Kom van de vervelende Jeuk en Plekken af!

Velen van ons begrijpen de huidziekte psoriasis nog niet echt goed. Bij mensen met psoriasis zijn delen van het lichaam, meestal ellebogen, knieën, hoofdhuid en/of liezen, bedekt met roodachtige plekjes die er een beetje als schubben uitzien. Sommige mensen blijven liever uit de buurt van iemand met deze huidaandoening omdat ze denken dat ze het dan ook krijgen. Veel mensen vermijden huid op huid contact of komen niet eens in dezelfde ruimte als iemand die psoriasis heeft. Dit beeld van psoriasis is helemaal verkeerd. Psoriasis is niet besmettelijk en je kunt het niet krijgen door aanraking of door in de buurt te komen van iemand die het heeft.

Psoriasis Begrijpen

Psoriasis is een huidziekte die optreedt wanneer huidcellen te snel groeien. Normaal vormen nieuwe huidcellen zich in een tijdsbestek van weken, maar bij iemand met psoriasis duurt dit slechts enkele dagen. Door de snelle vorming van nieuwe huidcellen zijn er teveel huidcellen die het lichaam niet allemaal kwijt kan. De overtollige huidcellen hopen zich op het huidoppervlak op en dat leidt dan tot de schubachtige plekjes. De snelle vorming van nieuwe huidcellen is te wijten aan verkeerde signalen in het immuunsysteem.

De Oorzaken van Psoriasis

Wetenschappers onderzoeken nog wat de oorzaak is van psoriasis en staan daarbij versteld van de complexiteit van deze huidaandoening. Wat we wel weten is dat het immuunsysteem en de genen een cruciale rol spelen bij psoriasis. Een specifiek type witte bloedlichaampjes, T-cellen genaamd, beschermen ons normaalgesproken tegen bacteriën, virussen en andere indringers. In een onderzoek naar het immuunsysteem hebben geleerden vastgesteld dat deze T-cellen ten onrechte een reactie in de huidcellen starten. Deze reactie veroorzaakt weer andere reacties die dan zorgen voor de snelle vorming van huidcellen. Deze verkeerde reacties door de T-cellen komen waarschijnlijk vanuit ons DNA.

Om psoriasis te krijgen moet je dus genen erven die deze huidziekte veroorzaken. Er zijn veel verschillende genen verantwoordelijk voor het krijgen van psoriasis. Wetenschappers hebben echter ook vastgesteld dat niet iedereen die de psoriasis genen heeft ook daadwerkelijk psoriasis krijgt. Kennelijk moet iemand net de juiste combinatie van deze genen hebben plus blootstaan aan een externe trigger. Zo’n trigger kan bijvoorbeeld een stressvolle situatie of gebeurtenis zijn, een verwonding van de huid of een keelontsteking.

Er bestaat vandaag de dag nog geen genezing voor psoriasis. Er zijn echter wel manieren om de vervelende symptomen van psoriasis, zoals hevige jeuk en soms pijn, onder controle te krijgen.

Veel mensen met psoriasis ondervinden verlichting door het vloeibare goud uit Marokko genaamd Arganolie. Arganolie zit vol met Vitamine E dat een uitstekend voedingsmiddel voor de huid is. De olie zit ook vol met essentiële onverzadigde vetzuren die uitdroging van de huid tegengaan. Mensen met psoriasis hebben constant last van een droge huid. Daarnaast bevat de olie nog andere voedingsstoffen waar de huid baat bij heeft zoals natuurlijke anti-oxidanten, fenolen, Squaleen en Triterpenen.

Schrijf een reactie