Arganolie Algemeen

Waar Komt Het Vloeibare Goud Vandaan? Leer het Nu!

Waar Komt Arganolie Vandaan? Leer het Nu!
Leer de historie van deze geweldige olie.

Als iemand de woorden Argania Spinosa uitspreekt realiseer je je waarschijnlijk niet dat dit de wetenschappelijke naam is voor de Arganboom. De Arganboom is tegenwoordig overal op de wereld bekend vanwege de olie die eruit gewonnen wordt. Arganolie heeft veel bijnamen zoals de wonderolie uit Marokko en het vloeibare goud uit Marokko. Voor het geval je je afvraagt waar Arganolie vandaan komt, het komt van de Argania Spinosa oftewel de Arganboom.

De Arganboom Leren Kennen

De Arganboom groeit uitsluitend in het zuidwesten van Marokko. Hierdoor wordt de olie beschouwd als een van de zeldzaamste kostbare oliën in de wereld. De Arganboom kan wel 200 jaar oud worden. In deze tijd groeien de wortels van de boom dieper en dieper de bodem in. Dit is een verdedigingsmechanisme voor de boom. Met deze diepe wortels kan de boom water vinden en zich beschermen tegen zware regenval. De bomen voorkomen ook dat de bodem erodeert en de Sahara woestijn steeds verder oprukt. 13 jaar geleden, in 1999, heeft UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) de Argania Spinosa, beter bekend als de Arganboom, tot werelderfgoed bestempeld. De bedoeling hiervan was om de Arganboom, die met uitsterven bedreigd werd, te behouden.

Men denkt dat de Arganboom al miljoenen jaren bestaat. Inderdaad is het een van de oudste bomen op aarde. De Arganboom wordt 8 tot 10 meter hoog en heeft meestal een gebogen stam. De vrucht van de Arganboom, de Arganvrucht, is een lekkernij voor de geiten die in de streek leven. Door de gebogen stam kunnen de geiten in de boom klimmen en zich tegoed doen aan de vruchten en bladeren van de boom. De natuur heeft het toch maar mooi voor elkaar.

Ooit was heel Noord Afrika bedekt met Arganbomen maar geleidelijk aan werd hun aantal minder. Ongeveer tweeduizend jaar geleden was naar schatting nog 1,2 miljoen hectare Marokkaans land bedekt met Arganbomen. En in het jaar 2000 was dit aantal al weer flink gedaald. De dramatische teruggang in het aantal Arganbomen in Marokko heeft gemaakt dat UNESCO het Arganoerwoud in Marokko en de omliggende gebieden tot Wereld Biosfeer Reservaat heeft uitgeroepen. Omdat de mens nu eenmaal de neiging heeft altijd te veel te willen en onze natuurlijke hulpbronnen uit te putten, heeft Marokko nu nog ongeveer 800,000 hectare land met Arganbomen.

De Arganbomen dragen vrucht zodra ze 30 tot 50 jaar oud zijn en zij doen dit slechts één maal per jaar. Dit maakt de olie extra zeldzaam. De verhouding is 1 Arganboom voor 1 liter Arganolie. Omdat de vraag naar Arganolie zeer groot is is het geen wonder dat deze olie duurder is dan welke andere olie dan ook.

Hoe wordt Arganolie Geproduceerd?

De olie wordt gewonnen van de zaden uit de noten in de Arganvruchten. De noten worden met een steen opengebroken om de zaden eruit te halen. Er zijn twee types Arganolie. Een is de cosmetische olie, de andere is de culinaire olie. Voor de culinaire olie worden de zaden gewoonlijk eerst geroosterd, water eraan toegevoegd, tot een dikke paste vermalen en dan geperst. Voor de cosmetische olie worden de zaden ruw en koud geperst met een machine.

Schrijf een reactie