Arganolie Algemeen

Vermijd Stress Met deze Voedingsmiddelen!

Vermijd Stress Met deze Voedingsmiddelen!
Voeding die helpt te vechten tegen stress.

We hebben allemaal te maken met stress. Het is altijd aanwezig. Maar de manier waarop we omgaan met stress maakt een groot verschil. Leren hoe je met stress kunt omgaan, is cruciaal voor je fysieke en mentale welzijn. Waarschijnlijk heb je al veel technieken gehoord om stress te bestrijden, zoals mediteren, risico’s vermijden, ademhalingstechnieken, warme baden, ontspannende muziek, en contact zoeken en kletsen met vrienden en geliefden, en nog veel meer. Maar heb je weleens gehoord dat je stress ook kunt bestrijden met behulp van een dieet?

Voor sommige mensen kan dit vreemd in de oren klinken, maar voedingsmiddelen kunnen je stressniveaus op talrijke manieren verminderen. Het is een feit dat veel mensen terugvallen op troostende voedingsmiddelen als we neerslachtig zijn, een slechte bui hebben of wanneer iets niet gaat zoals we zouden willen. Een eenvoudige kom warme havermout verhoogt je serotonineniveaus, een stof in de hersenen die een rustgevende en kalmerende werking heeft. Sommige voedingsmiddelen verlagen ook het cortisol- en adrenalineniveau. Dit zijn stresshormonen die na verloop van tijd schade aanrichten in je lichaam. Gezonde voeding eten, kan wonderen doen voor je gezondheid en de effecten van stress tegengaan. Maar welke voedingsmiddelen kunnen stress bestrijden? Lees verder!

Voedingsmiddelen die stress tegengaan

  • Complexe koolhydraten – Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten stimuleren de hersenen om het chemische serotonine te produceren waardoor je je goed gaat voelen. Om een constante aanvoer van serotonine te verzekeren, moet je complexe koolhydraten eten, omdat ze langzamer worden verteerd. Het beste zijn volkoren ontbijtgranen, pasta, brood en havermout. Complexe koolhydraten helpen ook bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel van je lichaam.
  • Eenvoudige koolhydraten – Waarschijnlijk heb je ooit weleens het advies gekregen om eenvoudige koolhydraten, zoals snoep en frisdrank, te vermijden. Vooral artsen en diëtisten geven dit advies en om goede redenen. Maar als je kleine hoeveelheden eenvoudige koolhydraten consumeert, kunnen ze helpen bij het bestrijden van stress. Aangezien eenvoudige suikers sneller worden verteerd, zorgt dit vrijwel onmiddellijk voor een piek in de serotonineniveaus. Het nadeel is echter dat het effect niet zo lang duurt, omdat ze snel worden verteerd. Dus moet je er geen gewoonte van maken om jezelf vol te stoppen met snoep en andere eenvoudige suikers om stress te verlichten. Er zijn nog andere voedingsmiddelen die veel gezonder en effectiever zijn in het tegengaan van stress.
  • Sinaasappelen – Sinaasappelen zitten boordevol vitamine C en volgens studies helpt vitamine C het niveau van stresshormonen te verlagen en het immuunsysteem te versterken. Een studie uitgevoerd op mensen met een hoge bloeddruk die voor het uitvoeren van een stressvolle taak vitamine C innamen, resulteerde in een sneller herstel van de bloeddrukniveaus en normale cortisolniveaus.
  • Spinazie – We weten allemaal dat Popeye sterker wordt van spinazie, maar wist je dat spinazie ook helpt stress te verminderen? Spinazie zit vol met magnesium. Te weinig magnesium kan leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid, en versterkt de effecten van stress. Simpelweg één kopje spinazie zal wonderen doen in het aanvullen van de aanvoer van magnesium. Als je niet zo van spinazie houdt, kun je in plaats daarvan sojabonen of een zalmfilet eten, omdat deze ook vol met magnesium zitten.

Neem deze voedingsmiddelen in je eetpatroon op om stress te bestrijden!

Voeg onze Facebook-pagina toe aan je favorieten en deel dit bericht met je vrienden.