Arganolie Algemeen

Beschermt je Zonnebrandcrème of is Deze Nadelig Voor je?

Beschermt je Zonnebrandcrème of is Deze Nadelig Voor je?
Let goed op de ingredienten van je zonnebrand.

De zomer is hier. En omdat veel mensen tijd buiten huis doorbrengen, zullen de verkopen van zonnebrandcrèmes weer de pan uitrijzen. Hoewel we iedere dag bescherming tegen de zon zouden moeten aanbrengen, zijn er nog veel mensen die alleen in de zomer zonnebrandcrème op hun huid smeren. Maar wist je dat de meeste zonnebrandcrèmes eigenlijk giftig zijn?

Zonnebrandcrèmes zouden ons moeten beschermen tegen de agressieve effecten van de UV-stralen van de zon. Het is vandaag de dag algemeen bekend dat de UV-stralen van de zon huidkanker kunnen veroorzaken en zonnebrandcrèmes zijn bedoeld om ons te beschermen tegen de ontwikkeling van huidkanker. Maar de zonnebrandcrème die je wellicht iedere dag of vaak op je huid aanbrengt, kan kanker veroorzaken. Hoe ironisch kan het leven zijn? Het is echt waar. Sommige zonnebrandcrèmes bevatten ingrediënten die mogelijk kanker kunnen veroorzaken en andere schade aan het lichaam kunnen aanbrengen. Je zou moeten weten welke ingrediënten in zonnebrandcrèmes vermeden moeten worden.

Ingrediënten in zonnebrandcrèmes die schadelijk voor je kunnen zijn

 • Benzofenonen (Dixoybenzone, Oxybenzone)

  Je zou twee keer moeten nadenken voordat je een zonnebrandcrème opsmeert die benzofenone of vergelijkbare chemische bestanddelen bevat. Benzofenone is één van de meest krachtige generatoren van vrije radicalen die momenteel bekend zijn in de moderne wetenschap.Wist je dat het wordt gebruikt in industriële processen vanwege het vermogen als vrije radicaal om een chemische reactie op te starten? Als het door UV-licht wordt geactiveerd, produceert het een dubbele binding om twee vrije radicalen gezichten te creëren. De vrije radicalen zetten vervolgens een kettingreactie in gang die de huid zelfs nog meer beschadigt en waarbij het risico op de ontwikkeling van huidkanker wordt verhoogd.

 • Propyleenglycol

  Dit is nog een ander ingrediënt dat je niet met je huid in aanraking moet laten komen. Propyleenglycol wordt gebruikt als een bevochtigingsmiddel in cosmetica of om het eenvoudig te zeggen, om het vocht in te sluiten. Maar wist je dat propyleenglycol eigenlijk een industrieel antivriesmiddel is? Rem- en hydraulische vloeistoffen bevatten propyleenglycol. Heb je wel eens gehoord van de gevaarlijke effecten voor het lichaam? Propyleenglycol zou op geen enkele wijze in contact met je huid mogen komen, omdat het afwijkingen in je lever en nieren kan veroorzaken. Als je huisdier, of dit nu een kat of een hond is, aan dit antivries likt dat je op de grond hebt gemorst, dan zal je harige viervoeter komen te overlijden. En daar is maar één likje voor nodig.

 • Para-amino-benzoëzuur oftewel PABA

  De meeste zonnebrandcrèmes bevatten PABA. Maar waarom zou je dit ingrediënt moeten vermijden? PABA kan vrije radicalen die gegenereerd worden uit zuurstof afscheiden, wat zal leiden tot huidpigmentatie of, nog erger, huidkanker. Dit volgens de Klinische Dermatologie.

Hier zijn nog een aantal andere ingrediënten van zonnebrandcrèmes die je zou moeten vermijden:

 • PABA esters
 • Cinnamaten (cinoxaat, ethylhexyl, p-methoxycinnamaat)
 • Salicylaten (ethylhexyl salicylaat, homosalaat, octyl salicylaat)
 • Avobenzone (butyl-methyoxydibenzoylmethaan; Parsol 1789)
 • Digalloyl trioleaat
 • Menthyl anthranilaat

Dus zorg ervoor dat je de ingrediënten controleert voordat je flesjes zonnebrandcrème koopt.