Argan Cosmetica

Anatomie van de Nagels: de Grondbeginselen

de Grondbeginselen
Belangrijkste functie van de nagel is natuurlijk de bescherming van de vinger.

De nagel is de plaat die op de rug (bij het einde) van je vingers en tenen groeit. De nagel is wat bij een dier de klauw is. Het is een doorzichtige structuur die gemaakt is van keratine en epitheelcellen bevat. Deze cellen schuiven naar voren als nieuwe cellen aan de onderzijde van de nagel erbij komen. Hierdoor wordt de nagel langer. Keratine (een eiwit) zorgt intussen dat de nagel hard wordt. De nagel zit aan de vingertop om deze te beschermen en te helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

De Onderdelen van een Nagel

De Nagelwortel


De nagelwortel wordt gevormd door de groeiende weefsels die we “matrix” noemen. Deze bevindt zich aan de basis van de nagel.

Het Nagelbed


Het nagelbed is de huidlaag onder de nagelplaat. Het bestaat uit bloedvaten en zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het transport van voedingsstoffen naar de nagels zodat die kunnen groeien. Het nagelbed schuift naar voren wanneer nieuwe cellen aan de bodem van de nagelplaat worden aangemaakt.

De Nagelplaat

De nagelplaat begint bij de nagelriem en strekt zich aan de zijkanten uit tot aan de laterale nagelwallen, ook wel het paronychium genoemd. De nagelplaat bestaat uit dunne platte cellen die verhard zijn tot keratine. Ze zitten losjes aan de kiemmatrix vast en stevig aan de steriele matrix. Te veel moeilijke woorden? Geen nood. Hieronder volgt een eenvoudige uitleg over deze termen.

  • Proximale en Lateral Nagelwallen – zijkanten van de nagels
  • Verre zijde – de scherpe kant van de nagel
  • Eponychium oftewel Nagelriem – De verharde buitenste laag van de huid.
  • Lunula – Het boogje dat eruit ziet als een halve maan en loopt van de nabije tot de verre zijde van de nagel. De lunula zit op de verre kant van de kiemmatrix. Het is witter dan de rest van de nagelplaat omdat het maar losjes vast zit aan het nagelbed. Het nagelbed bevat bloedvaten die de rest van de nagel een roze-achtige kleur geven.
  • Hyponychium- Het epitheel gedeelte van het nagelbed.

Functies van de Nagel

De belangrijkste functie van de vingernagels is bescherming van de vingertoppen. De vingertoppen staan bloot aan verwondingen omdat ze van zacht weefsel gemaakt zijn dat makkelijk beschadigd raakt. De vingernagels dienen ook als extra warmteregelaar bij de verdediging van het lichaam tegen kou. Ze maken de vingertoppen gevoeliger waardoor het aanraken of voelen van een object makkelijker wordt. Vingernagels zorgen ook voor een steviger grip van de hand. Op dezelfde manier beschermen je teennagels de toppen van je tenen.

Lange lange Nagels

Net als een boom groeien nagels vanuit de wortels waar de lunula zich bevindt. De cellen die door de wortels aangemaakt worden komen er aan de bodem van de nagel bij. Het nagelbed schuift daardoor naar voren en duwt de oude cellen richting de top. De lunula en de top van je nagels zijn wit omdat die maar losjes aan het nagelbed vastzitten. Op plaatsen waar geen bloedvaten en dus geen bloed zit ziet de nagel er wit uit. Dat is ook waarom lijken bleke tot witte nagels hebben. Er is geen bloedcirculatie.