Argan Cosmetica

Zijn Carotenoïden een Krachtig Middel Tegen Veroudering?

Zijn Carotenoïden een Krachtig Middel Tegen Veroudering?
Zijn Carotenoïden een Krachtig Middel Tegen Veroudering?

Je hebt vast wel eens gehoord van carotenoïden, maar wat is dit nu eigenlijk precies?

Wat zijn carotenoïden?

Carotenoïden zijn in feite verantwoordelijk voor de levendige kleuren van planten. Voor het menselijk lichaam zijn carotenoïden krachtige anti-oxidanten die helpen bij de preventie van sommige vormen van kanker. Ze kunnen ook hart- en vaatziekten voorkomen en geven het immuunsysteem een gezonde boost. Carotenoïden staan erom bekend een voorloper te zijn van een andere essentiële voedingsstof, namelijk vitamine A.

De carotenoïde bètacaroteen

Sommige carotenoïden worden in het lichaam omgezet in vitamine A. Dit is de reden waarom ze vaak worden aangeduid als pro-vitamine A. Bètacaroteen is de carotenoïde dat het lichaam voorziet van de meeste hoeveelheid vitamine A in vergelijking met alfa-caroteen en gamma-caroteen. Dus knabbel op worteltjes of drink wortelsap, omdat wortelen boordevol bètacaroteen zitten!

De carotenoïde lycopeen

Lycopeen is een andere vorm van carotenoïde. Maar lycopeen wordt niet omgezet in vitamine A. Zowel tomaten als watermeloenen zitten boordevol met dit oranjerode pigment. Hoewel lycopeen niet omgezet kan worden in vitamine A, moet je deze carotenoïde niet aan de kant zetten. De waarheid is dat lycopeen zelfs een krachtigere anti-oxidant is dan bètacaroteen. Het is zelfs zo dat alle carotenoïden niet afgedaan of ondergewaardeerd zouden moeten worden, omdat ze allemaal anti-oxidanten zijn. Anti-oxidanten zijn essentieel voor het lichaam, omdat ze de mogelijkheid hebben de beschadigende werking van de vrije radicaal singlet zuurstof te verminderen.

Carotenoïde vs vrije radicalen

In de natuur vormen zuurstofatomen graag een duo. Zuurstofatomen verbinden zich met elkaar, maar in het geval van singlet zuurstofatomen, zoals de naam al suggereert, bestaan er geen paren en daarom zijn ze onstabiel. Singlet zuurstofatomen zorgen ervoor dat de lipiden in celwanden beschadigd en ontstoken raken. Ontsteking en beschadiging van cellen wordt meestal veroorzaakt door deze vrije radicalen. Om het eenvoudiger te zeggen, deze vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering, en de ontwikkeling van fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekken op de huid.

Voedingsmiddelen boordevol carotenoïde

Groenten en fruit, vooral die met een oranje of gele kleur, zitten boordevol vitamine A dankzij de hoge hoeveelheid carotenoïden. De eenvoudige vuistregel om te weten of fruit of groenten een hoog gehalte aan carotenoïden hebben, is dat hoe dieper de kleur is, hoe hoger de concentratie van carotenoïden. We hebben al eerder gezegd dat wortelen boordevol bètacaroteen zitten en uiteraard zit de groente van het seizoen, de pompoen, ook vol met carotenoïden!

Zelfs je bladgroenten?

Je bladgroenten, zoals spinazie, broccoli en asperges, zitten ook boordevol carotenoïden! Maar ze zijn niet eens oranje of geel! Toch zitten ze absoluut vol met carotenoïden! Alleen het groene pigment dat we kennen als chlorofyl geeft ze deze intense groene kleur!

Carotenoïden hebben een groot aantal gezonde voordelen, waaronder het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten. Ze zijn ook goed voor de huid! Als je een gezond lichaam, en een jeugdige en gezonde huid wilt, start dan met het eten van voedingsmiddelen die vol carotenoïden zitten!

Nu je meer informatie hebt over de gezonde en beauty voordelen van carotenoïden kun je deze net zo goed delen met anderen!