Argan Cosmetica

Wat je Moet Weten Over Psoriatische Nagelziekte

Wat je Moet Weten Over Psoriatische Nagelziekte
Wat is Psoriatische Nagelziekte precies?

Psoriasis is een auto-immuunziekte die de huid aantast. Naar schatting heeft de helft van de mensen met psoriasis ook last van veranderingen die hun nagels beïnvloeden. Dit wordt aangeduid als psoriatische nagelziekte. Psoriatische nagelziekte kan er van persoon tot persoon anders uitzien en de ernst ervan varieert ook.

In milde gevallen van nagelpsoriasis is behandeling over het algemeen niet nodig. Meer ernstige gevallen van nagelpsoriasis zijn meestal moeilijk te behandelen, maar er zijn moderne behandelingen beschikbaar die effectief kunnen zijn. Iemand die last heeft van ernstige nagelpsoriasis kan zonder effectieve behandeling veel ongemak en ellende ervaren.

Wat is psoriatische nagelziekte?

Bij psoriasis denken de meeste mensen aan een ontstoken huid met rode verhoogde plekken en zilverachtige schilfers. Niet veel mensen weten dat psoriasis ook de vinger- en teennagels kan aantasten. Wat zijn de veranderingen die kunnen optreden als je lijdt aan psoriatische nagelziekte?

Nagelpsoriasis en de effecten ervan op de nagels

Hier zijn enkele veranderingen die zich in je nagels voordoen als je aan nagelpsoriasis lijdt.

 • Putjes in je nagels – Het nageloppervlak kan kleine putjes krijgen. Een nagel kan één of meerdere putjes krijgen.
 • Onycholyse – Dit is de term voor nagels die zich afscheiden van de huid eronder of van het nagelbed. In het begin zal het eruit zien als een witte of gele vlek op de nagel. Vervolgens begint de plek groter te worden en na verloop van tijd zal het de basis van de nagel aantasten. De ruimte tussen de nagel en de huid eronder kan besmet raken en van kleur veranderen.
 • Subunguale hyperkeratose – Onder de nagel begint een krijtachtig materiaal zich op te bouwen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de nagels verhoogd en broos worden.
 • Verandering in kleur – De nagel kan ook van kleur veranderen. Vaak wordt de nagel geelbruin.
 • Nagelschimmelinfecties – Psoriatische nagelziekte kan een nagelschimmelinfectie veroorzaken die kan leiden tot het verdikken van de nagels.

Het uiterlijk van de aangetaste nagels wordt meestal gebruikt om de diagnose van nagelpsoriasis vast te stellen. In sommige gevallen is een nagelbiopsie noodzakelijk om de diagnose te bevestigen. Als je last hebt van nagelpsoriasis, dan zijn hier enkele nagelverzorgingtips die je in gedachten kunt houden.

Nagelverzorgingtips voor nagelpsoriasis

 1. Zorg ervoor dat je vinger- en teennagels kort zijn.
 2. Houd ze droog.
 3. Het wordt aanbevolen een paar handschoenen te dragen als je handwerk verricht.
 4. Je moet een manicure aan de basis van je nagels vermijden, omdat dit een infectie kan veroorzaken.
 5. Draag geen kunstnagels.
 6. Je kunt nagellak op je tenen aanbrengen om putjes in je nagels te verdoezelen. Maar je moet altijd kiezen voor een nagellak zonder aceton, omdat het je nagels gemakkelijk kan beschadigen.
 7. Raadpleeg een podoloog als je teennagelpsoriasis pijnlijk wordt.

Een goede nagelverzorginge is van cruciaal belang om je psoriatische nagelziekte onder controle te krijgen. Als je last hebt van nagelpsoriasis, maak dan een afspraak met je dokter om een behandeling en advies te krijgen over een goede nagelverzorging.