Argan Cosmetica

Wat is de Oorzaak van Haaruitval? Lees Verder!

Wat is de Oorzaak van Haaruitval? Lees Verder!
Kom achter de oorzaak zodat je het kan behandelen!

Elke dag verliezen we haren, dus je moet niet te ongerust worden als je plotseling een paar haren op je kussen of in het doucheputje ziet liggen. Normaal gesproken verliezen we ongeveer 50 tot 100 haren per dag en er wordt geschat dat een hoofd meer dan 100.000 haren bevat. Dus met een normale hoeveelheid haaruitval per dag zou dit niet moeten leiden tot dunner haar. Naarmate we ouder worden, wordt het haar dunner en dit is heel normaal.

Maar wanneer is haaruitval niet meer normaal? Hieronder gaan we in op de verschillende oorzaken van haaruitval.

Haaruitval als gevolg van hormonale factoren

Een erfelijke aandoening genaamd kaalheid volgens mannelijk patroon of vrouwelijk patroon is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Sommige mensen zijn gevoelig voor deze aandoening, waarbij bepaalde geslachtshormonen een patroon van permanent haaruitval creëren. Deze genetische aandoening komt vooral voor bij mannen en het haar kan al dunner worden tijdens de adolescentie of puberteit. Tijdelijk haaruitval kan ook worden veroorzaakt door hormonale veranderingen en onevenwichtigheden. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap, bevalling, start van de menopauze of bij het stoppen van de pil last van tijdelijk haaruitval.

Haaruitval als gevolg van medische aandoeningen

Een aantal medische aandoeningen kunnen ook een reden zijn van haaruitval.

  • Problemen met de schildklier – Hormoonniveaus in het lichaam worden gereguleerd door de schildklier. Als deze niet meer functioneert zoals normaal dan kan haaruitval een mogelijk gevolg zijn.
  • Alopecia areata – Bij alopecia areata begint het immuunsysteem de haarzakjes aan te vallen, wat resulteert in plekken met haaruitval die glad zijn en rond van vorm.
  • Hoofdhuidinfecties – Bepaalde infecties in de hoofdhuid kunnen haaruitval veroorzaken. Bijvoorbeeld, ringwormen kunnen je haar en je hoofdhuid binnendringen, wat tot haaruitval kan leiden. Zodra de infectie wordt behandeld, groeit het haar meestal weer terug.
  • Bepaalde huidaandoeningen – Sommige huidaandoeningen kunnen ook permanent haaruitval veroorzaken. Ziekten die littekens veroorzaken, zoals lichen planus en sommige vormen van lupus, kunnen littekens veroorzaken en het is mogelijk dat permanent haaruitval in dit gebied voorkomt.

Haaruitval als gevolg van bepaalde geneesmiddelen

Bepaalde medicijnen of geneesmiddelen die gebruikt worden voor het behandelen van behaalde ziekten kunnen ook haaruitval veroorzaken. Dit omvat een aantal medicijnen voor kanker, artritis, depressie, hartproblemen en hoge bloeddruk.

Andere oorzaken van haaruitval

Andere oorzaken van haaruitval zijn een fysieke of emotionele shock. Sommige mensen krijgen een paar maanden na een hoge koorts, het overlijden van een geliefde of plotseling en overmatig gewichtsverlies last van dunner haar. Er zijn ook mensen die last hebben van een stoornis waarbij aan de haren wordt getrokken. Mensen met deze ziekte kunnen de drang niet weerstaan om hun haren uit te trekken. Bepaalde kapsels die het haar te strak aantrekken, kunnen er ook voor zorgen dat het haar uitvalt.

Als je haar dunner wordt als gevolg van overmatig haaruitval, breng dan een bezoek aan je dokter.

Voeg onze Facebook-pagina toe aan je favorieten en deel dit artikel met je vrienden.