Argan Cosmetica

Stress en de Effecten op de Huid, Lees Verder!

Stress en de Effecten op de Huid, Lees Verder!
Wat stress met je huid doet!

Is het je ooit opgevallen hoe allerlei soorten huidproblemen ineens opduiken als je onder een hoop spanning staat? Als je gestrest bent, wordt je huid gevoeliger en reactiever, dit wordt veroorzaakt door een chemische reactie van het lichaam op stress. Als je stress hebt, heeft de huid ook meer tijd nodig en is het moeilijker om te genezen.

Stress en de effecten op de huid

Veel mensen hebben weleens te maken gehad met uitbraken tijdens momenten van stress. Als je je afvraagt waarom dit is, de reden is een toename van cortisol en hormonen in het lichaam, die worden veroorzaakt door stress. Meer cortisol en andere hormonen stimuleren de talgklieren om meer natuurlijke olie, genaamd talg, te produceren. Overmatige talgproductie wordt er al lang van verdacht één van de factoren te zijn die acne en verschillende andere huidproblemen veroorzaken.

Hier zijn nog een aantal andere effecten van stress op de huid.

  • Stress kan huidproblemen erger maken. Mensen die last hebben van huidproblemen, zoals psoriasis, rosacea en eczeem, hebben vaak last van uitbraken als ze onder stress staan. Netelroos en vele vormen van huiduitslag kunnen voorkomen als je gestrest bent. Het is ook mogelijk dat stress een uitbraak van koortsblijnen veroorzaakt.
  • Sommige mensen die gestrest zijn, vergeten of zien af van hun huidverzorging, wat het huidprobleem dat ze hebben weer verergert.
  • Omgaan met huidproblemen kan op zich heel stressvol zijn. Sommige huidproblemen kunnen iemands zelfvertrouwen verlagen. Veel mensen die last hebben van een bepaalde huidaandoening, zoals psoriasis, schamen zich voor hun aandoening en isoleren zichzelf meestal van anderen. Dit kan stress verhogen en het huidprobleem verergeren.

Dit zijn slechts een paar effecten van stress op de huid. Als je merkt dat je huidprobleem blijft verergeren of steeds terugkomt wanneer je gestrest bent, dan wil je misschien meer weten over hoe je met stressvolle situaties kunt omgaan.

 

Hoe verminder je de effecten van stress op de huid

Stress maakt deel uit van het leven. Het is onmogelijk om het volledig te vermijden. Maar natuurlijk zijn er manieren om beter met stress om te gaan.

  • Doe je uiterste best om je huid niet te verwaarlozen wanneer je moe en gestrest bent. Zie je huidverzorging als een manier om te ontstressen.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig sport. Sporten houdt de geest en het lichaam gezond, inclusief de huid.
  • Probeer elke dag de tijd te vinden om iets te doen waar je van houdt. Als je van boeken lezen houdt, besteed dan elke dag 10 minuten aan lezen. Geniet van een warm bad of maak wellicht een praatje met je vrienden of geliefden. Je kunt ook 10 minuten tijd voor jezelf nemen of misschien genieten van ontspannende muziek op de achtergrond.
  • Het is ook belangrijk om elke nacht genoeg slaap te krijgen. 6-8 uur slaap is ideaal.
  • Leer NEE te zeggen. Je kunt niet alles en een poging om alles te doen, zal je alleen maar meer stress opleveren.

Dit zijn slechts een paar manieren om beter met stress om te gaan en de effecten ervan op de huid te beperken.

Voeg onze Facebook-pagina toe aan je favorieten en deel dit artikel met je vrienden.