Argan Cosmetica

UV Straling en het Effect Daarvan op de Huid

UV Straling en het Effect Daarvan op de Huid
Gematigde tijd in de zon is goed maar te veel?

Kun je niet wachten tot het weer zomer is? We zijn er allemaal dol op als we we weer onze bikini en luchtige kleding aan kunnen trekken en een dagje naar het zonovergoten strand kunnen gaan. Maar helaas zitten er ook nadelen aan om op een zonnige of zelfs bewolkte dag naar buiten te gaan. Het is waar dat we een bepaalde hoeveelheid zonlicht nodig hebben om de vitamine D in onze huidcellen te activeren. Te veel zon kan echter leiden tot schade aan de huid (op korte en lange termijn) variërend van kleine pigmentvlekjes tot huidkanker.

Te veel bruinen

De meeste mensen gaan in de zon zitten in de hoop die perfecte bruine kleur te krijgen. Voor de meeste mensen werkt dat echter niet. Een ongelijkmatige kleur kan duiden op schade aan de kleine bloedvaatjes en aan de cellen die pigment produceren. In de hoop om die perfecte kleur te krijgen overdrijven veel mensen het met als resultaat een zonverbranding.

Er zijn twee soorten zonverbranding. Een eerstegraads verbranding betreft alleen de buitenste laag van de huid en is in het algemeen mild. Het maakt je huid rood en doet een beetje pijn maar is na een paar dagen wel weg. Pijnstillers en koude compressen geven meestal voldoende verlichting.

Tweedegraads zonverbrandingen daarentegen gaan dieper dan de buitenste laag van de huid. Deze zonverbranding dringt diep in de huid door en kan zelfs de zenuwuiteinden raken. Omdat de zenuwen erbij betrokken zijn duurt dit type zonverbranding aanzienlijk langer om te genezen en kan zelfs tot allerlei complicaties zoals infecties leiden. Voor een tweedegraads zonverbranding moet je vrijwel zeker naar de dokter.

Smetjes op de huid

Vaak voorkomende smetjes op de huid die je van constante blootstelling aan zonlicht kunt krijgen zijn rimpels, leeftijdsvlekken en sproeten. Het is bekend dat ultraviolette straling schade veroorzaakt aan de elastinevezels in de huid. De huid verliest daardoor aan soepelheid. Leeftijdsvlekken zijn pigmentvlekken op de huid die in aantal toenemen als je ouder wordt en die veroorzaakt worden door langdurige blootstelling aan de zon. Sproeten zijn onschuldige pigmentvlekjes op de huid en zijn meestal erfelijk. Als sproeten echter van vorm en kleur veranderen kan dat een aanwijzing zijn voor het begin van huidkanker.

Huidkanker

Het ergste dat je van de zon kunt krijgen is huidkanker. Als dat optreedt heeft de ultraviolette straling gezorgd dat de huidcellen beginnen te muteren. Een voorbeeld is het plaveiselcel carcinoom. Dat manifesteert zich in het begin als een hard rood bultje en kan als het vroeg vastgesteld wordt goed genezen worden. Een melanoom daarentegen kan dodelijk zijn. Gelukkig zijn melanomen makkelijk op te sporen doordat daarbij een verandering in vorm, kleur of symmetrie van een moedervlek of ander type vlek plaatsvindt.

Bescherm jezelf tegen de straling van de zon door je elke dag met zonnebrandlotion in te smeren, of het nu regent, sneeuwt of de zon schijnt. Zorg dat je een lotion kiest met breed spectrum bescherming en een beschermingsfactor van tenminste 30. Breng ook elke dag Arganolie op je huid aan. De hoge concentratie anti-oxidanten in Arganolie bieden namelijk bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon.

Verspreid de boodschap over het gevaar van te veel zon. ‘Like’ en ‘Share’ deze post!