Argan Cosmetica

Laten We Eens Wat Beter Naar de Huid Kijken!

Laten We Eens Wat Beter Naar de Huid Kijken!

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en speelt een belangrijke rol. De huid beschermt je lichaam tegen bacteriën en mechanische verwondingen en dient als isolatie waardoor je warm blijft. Ook je tastzin heb je door je huid. De huid reguleert de lichaamstemperatuur zodat je het niet te koud of te warm krijgt. Soms wordt de huid gebruikt als doorgeefluik voor medicijnen.

Je huid beschermt je

Als iemand je vertelt dat je huid je eerste verdedigingslinie is dan klopt dat. Je huid is een belangrijk deel van de structuur die de kwetsbare inwendige organen beschermt. Samen met de juiste hoeveelheid vet en sterke botten vormt de huid een systeem dat een kussen vormt tegen mechanische verwonding. Het vermogen van de huid om pijn, hitte, kou en druk te voelen stelt je in staat gevaar op te merken. De natuurlijke flora op je huid verhindert dat lichaamsvreemde bacteriën zich op je huid kunnen vestigen en kwaad kunnen veroorzaken.

De huid houdt je op de juiste temperatuur

De huid zit barstensvol met zenuwen. Sommige daarvan geven de temperatuur door aan de warmteregelaar in de hersenen: de hypothalamus. De huid merkt het wanneer het lichaam afgekoeld of juist opgewarmd moet worden en stuurt dan een berichtje naar de hypothalamus. Die stuurt op zijn beurt een berichtje terug naar de huid: ga zweten als je het warm hebt of rillen als je het koud hebt. Dit basisinstinct om warmte kwijt te raken of juist te bewaren is cruciaal om de lichaamstemperatuur van 37.5 graden Celsius in stand te houden.

De 3 lagen van de Huid

  • De Opperhuid

    De huid bestaat uit 3 lagen. Inderdaad! De huid gaat diep. De laag die we zien is de opperhuid. Plaveiselcellen vormen de meerderheid van de cellen in de opperhuid. Plaveiselcellen zijn plat en hebben de vorm van schubben. Onder de plaveiselcellen zitten de basaalcellen. De basaalcellen hebben een ronde vorm. Nog dieper in de opperhuid zitten cellen die we melanocyten noemen. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van melanine wat de huid zijn kleur geeft.

  • De Lederhuid

    De lederhuid is de tweede of binnenste laag van de huid. Deze laag bevat bloed- en lymphevaten en ook haarzakjes en klieren. Mocht je je afvragen waar zweet vandaan komt, dat komt dus uit die klieren. Je klieren produceren ook talg wat de natuurlijke moisturizer van de huid is!

  • Onderhuids bindweefsel

    De naam onderhuids verklapt al dat dit de derde of binnenste laag van de huid is. Deze laag bestaat uit vetweefsel en bloedvaten. Het is het deel van de huid dat schokken absorbeert en zorgt dat je huid een soort kussen is als je ergens tegenaan stoot. Deze laag zorgt ook voor de opslag van energie die het lichaam kan gebruiken als we actief zijn.

Ik hoop dat je door deze post meer over de huid te weten bent gekomen. Verspreid deze informatie! ‘Like’ en ‘Share’ deze post!