Argan Cosmetica

Roken en Rimpels: Is Er Een Verband?

Is Er Een Verband?
Roken is natuurlijk slecht voor de huid!

Roken wordt wel in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen en ziektes, van kanker tot emphyseem. Het kan ook een oorzaak zijn van voortijdige veroudering van de huid. Behalve rimpels kan sigarettenrook ook wallen onder de ogen of een uitgezakte huid tot gevolg hebben. Als je op zoek bent naar een reden om te stoppen met roken kunnen deze huidproblemen je misschien overtuigen.

Sigarettenrook is een vervuilende stof. En zoals elke vervuilende stof kan die de huid beschadigen en de productie van vrije radicalen verhogen. Deze vrije radicalen tasten vervolgens de gezonde cellen van het lichaam aan. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade aan ons lichaam aanbrengen en de meest zichtbare schade zien we op de huid. Je huid kan er droog, dof en gerimpeld uit komen te zien.

De gifstoffen in sigarettenrook vormen een zware aanslag op je huid. Recent onderzoek naar huidveroudering heeft uitgewezen dat zonder blootstelling aan deze gifstoffen de huid steviger en glanzender is. De effecten van het terugdringen van deze vervuiling zijn het beste zichtbaar op je gezicht. Het slechte nieuws is dat zelfs wanneer je niet rookt omgevingsrook er toch nog voor kan zorgen dat de effecten van roken op je gezicht te zien zijn. Zoals we allemaal weten is meeroken net zo schadelijk.

Sommige onderzoeken wijzen uit dat iemand die rookt op zijn of haar dertigste dezelfde rimpels heeft als iemand van vijftig. Maar hoe komt het nu dat roken op zo’n vroege leeftijd al rimpels veroorzaakt?

  • Sigarettenrook irriteert de huid direct en onmiddellijk.
  • Roken vermindert de bloedtoevoer naar de huid doordat het de bloedvaatjes vernauwt. Dat berooft op zijn beurt de huid weer van zuurstof en voedingsstoffen die het uit het bloed haalt.
  • Sigaretten bevatten veel chemische stoffen die elastine en collageen beschadigen. Dat zijn de eiwitten die de huid soepel, zacht en strak houden.
  • Sigarettenrook irriteert de ogen waardoor rokers vaak hun ogen samenknijpen. En je ogen vaak samenknijpen kan leiden tot meer en snellere ontwikkeling van kraaienpootjes (de naam voor de rimpels aan de buitenste ooghoeken).
  • Rokers krijgen vaker holle wangen en rimpels rondom de mond door het jarenlang zuigen aan sigaretten.

Het goede nieuws is dat stoppen met roken het aanzien van je huid behoorlijk kan verbeteren. Samen met een gezonder dieet en een gezondere levensstijl kan dat een enorm verschil maken met toen je nog rookte. Natuurlijk is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen. Op die manier behoed je je huid en je gezondheid tegen verdere schade die sigarettenrook kan en zal aanbrengen.

Vond je deze post informatief? Verpreid dan deze kennis over roken en over het effect ervan op de huid door op “Like” en “Share” te klikken!