Argan Cosmetica

Psoriasis, de Symptomen en Gebruikelijke Oorzaken

Psoriasis, de Symptomen en Gebruikelijke Oorzaken
Kom het vervelende jeukende gevoel af.

Psoriasis is een huidaandoening. Plaque psoriasis is de meest voorkomende vorm. Mensen met plaque psoriasis lijden aan een uitslag die dik, rood en vlekkerig is met zilverachtige en witte schilfers. Deze plekken met huiduitslag kunnen overal tevoorschijn komen, maar vaak verschijnen ze op de hoofdhuid, ellebogen en knieën, en de onderrug.

Mensen moeten weten dat psoriasis niet besmettelijk is, dus er is geen reden tot paniek als je je in dezelfde kamer bevindt of iemand met deze aandoening per ongeluk aanraakt. Deze huidaandoening treft ongeveer 2 – 3% van de Amerikanen en statistieken tonen aan dat de huidaandoening vaker bij volwassenen voorkomt dan bij kinderen.

Symptomen van psoriasis

Rode bultjes die op de huid verschijnen, is meestal het eerste teken van psoriasis. Deze rode bultjes kunnen in omvang toenemen en dikker worden, en na verloop van tijd kunnen er schilfers ontstaan. De plekken kunnen bijeenkomen en zo een groot gebied van de huid in beslag nemen of kunnen hier en daar op verschillende plekken kleine plekjes vormen. Deze plekken met huiduitslag jeuken meestal enorm veel en ze kunnen gaan bloeden wanneer er aan geplukt of gewreven wordt.

Nagelpsoriasis?

Psoriasis kan ook op de nagels voorkomen! Het is zelfs zo dat ongeveer 50% van de mensen die lijden aan plaque psoriasis ook nagelpsoriasis hebben. Psoriasis kan de nagels een geelachtige rode kleur geven. Het kan de nagels ook zo broos maken dat ze gaan afbrokkelen, opzetten of gegroefde lijnen krijgen. Bijna iedereen die lijdt aan nagelpsoriasis, heeft ook last van huidpsoriasis.

Artritis psoriatica

Er wordt geschat dat ongeveer 15% van de psoriasispatiënten na verloop van tijd artritis psoriatica ontwikkelt. Deze aandoening is zeer pijnlijk en kan de patiënt soms invalide maken. Artritis psoriatica is een ontsteking van de gewrichten. Hoewel artritis psoriatica zich meestal voordoet tussen de 30 en 50 jaar, kan het op elke leeftijd voorkomen.

De oorzaak van psoriasis

De wetenschap heeft de oorzaak van deze huidaandoening nog niet ontdekt, maar men vermoedt dat het iets te maken heeft met het immuunsysteem, bepaalde genen en omgevingsfactoren. Om de vier weken maakt ons lichaam nieuwe huidcellen aan om de oude te vervangen. Maar bij mensen met psoriasis gebeurt dit elke 3 tot 4 dagen. Dit komt omdat het immuunsysteem van een persoon met psoriasis ontstekingen veroorzaakt, waardoor nieuwe cellen gevormd worden en naar de oppervlakte komen. Dit zal op zijn beurt leiden tot een opbouw die de vorming van huiduitslag veroorzaakt.

Oorzaken van psoriasisuitbraken

Er zijn momenten waarop psoriasis oplaait en deze perioden met uitbraken gaan gepaard met ongemakkelijke, zeer jeukende en soms pijnlijke symptomen. Als je lijdt aan deze huidaandoening, dan zou je je bewust moeten zijn van de meest voorkomende oorzaken en deze vermijden om te voorkomen dat psoriasis oplaait.

  • Verwonding of infectie van de huid

  • Stress

  • Alcohol drinken en sigaretten roken

  • Sommige medicijnen

We zullen binnenkort in één van onze berichten de gebruikelijke behandelingen voor psoriasis bespreken!

Blijf je vrienden vragen om onze Facebook-pagina leuk te vinden en dan zullen wij meer tips over psoriasis en andere huidaandoeningen plaatsen.