Argan Cosmetica

Kunnen Parabenen Kanker of Huidveroudering Veroorzaken?

Kunnen Parabenen Kanker of Huidveroudering Veroorzaken?
Zijn Parabenen schadelijk voor uw huid?

Het wordt hoog tijd dat consumenten weten waar ze voor betalen. Kijk op de etiketten van de schoonheidsproducten die je gebruikt en let op het woord Parabenen. Als veel van jouw schoonheidsproducten Parabenen bevatten betaal je voor producten die mogelijk kanker of andere ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Parabenen worden bovendien in verband gebracht met huidveroudering. Als het anti-aging product dat je gebruikt Parabenen bevat is dat dus gewoon weggegooid geld.

Wat zijn Parabenen?

Wat zijn nu Parabenen en waarom moeten we erop letten dat ze niet in de producten zitten die we gebruiken voor onze persoonlijke verzorging? Parabenen worden vaak als conserveringsmiddel gebruikt in cosmetische en farmaceutische producten. Het zijn de chemische producten die ervoor zorgen dat cosmetische producten, zalfjes en soms ook voedsel langer goed blijft. En hoewel ze de houdbaarheidsduur van deze producten vergroten doen ze het tegenovergestelde voor jou en je lichaam.

Gezondheidsrisico’s van Parabenen

Zijn Parabenen nu echt gevaarlijk of is het alleen maar een hype die verspreid wordt door groene cosmetische bedrijven? Het valt op dit moment niet met zekerheid te zeggen of Parabenen veilig zijn of niet. Het is echter wel alarmerend dat parabenen in verband worden gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen. Bij een onderzoek in Groot-Brittanië uit 2004 werden bij 19 van de 20 vrouwen met borstkanker restanten van vijf parabenen in de tumoren gevonden. Het was maar een kleine groep maar het viel niet te ontkennen dat de parabenen bij 19 van de 20 vrouwen werden aangetroffen. Bovendien waren de parabenen intact en niet aangetast door spijsvertering. Omdat de parabenen intact en onveranderd waren was de conclusie dat parabenen door de huid heen kunnen dringen en zich in het borstweefsel vast kunnen zetten.

Een andere verontrustende vondst is dat parabenen inderdaad hormoonfuncties verstoren. Daardoor word je gevoeliger voor borstkanker en andere ernstige ziektes. Parabenen imiteren oestrogeen door zich aan de receptoren voor oestrogeen te hechten. Doordat ze de genen aantasten bevorderen Parabenen ook de groei en vermenigvuldiging van menselijke borstkankercellen.

Onderzoeksresultaten over Parabenen en de Gevolgen ervan voor de Huid

Wetenschappers in Japan hebben onderzoek gedaan naar Parabenen en de effecten ervan op de huid. Ze kwamen met enkele opmerkelijke resultaten. Tijdens een van de experimenten werd er op een deel van de huid evenveel methylparabeen gesmeerd als dat er in cosmetische producten zit. Daarna werd deze huid blootgesteld aan dezelfde hoeveelheid UV straling die je normaal tijdens de zomer oploopt (30 mJoules per vierkante centimeter). Het resultaat was schokkend. Het experiment liet zien dat 19% van de aan UV straling blootgestelde huidcellen dood was. Bovendien was de hoeveelheid lipid peroxide drie keer zo hoog als bij de huid zonder methylparabeen. Lipid peroxide is een stof die het verouderingsproces van de huid versnelt. Ironisch genoeg worden parabenen juist ook aangetroffen in anti-aging producten.

Let dus goed op de producten voor je persoonlijke verzorging! Verspreid deze kennis over de mogelijke gevaren van parabenen!